Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Gräsmattor stressar mer än rabatter”

/
  • Potatisbarens förra ägare Maria Welin är mammaledig och ibland har hon tid att göra betong- hönor till trädgården som hon sålde på Jamtlis vårmarknad.– Jag gör dem hemma i köket. Kanske gör jag sköldpaddor nästa gång.
  • Hade Vårmarknaden ett pris för snyggaste monter skulle den ha gått till Majsan Westerholm.

En trädgård ska vara vila och vardagsflykt, säger Hannu Sörenström som inspirerar odlare.
– Det är en vrångbild att gräsmattor är lättskötta.

Annons

Jo, han har också sett dem. Tomter med stora plana gräsytor som hålls efter med åkgräsklippare. Inga buskar, träd och blommor.

– Det tar längre tid att klippa gräs än att sköta rabatter. Gräsmattor måste klippas minst en gång i veckan. Mina gräsmattor stressar mer än rabatterna, säger Hannu Sörenström som konstaterar att ju längre norrut han kommer desto mindre rumslighet finns i trädgårdarna.

Men det är ändå ditåt, till rumsligheten, som Hannu vill inspirera andra som liksom han själv är egenlärda och trivs med trädgård.

Hans eget Kinnekulle är känt från flitig blogg och mängder av böcker. I helgen var Hannu ett av dragplåstren till Jamtlis nya Julmarknad, en färggrann Vårmarknad med bortåt 90 hantverkare och plantförsäljare.

– Man ska gå in i en trädgård och lämna vardagen. Det ska hända något speciellt då, ungefär som när man går in i gamla hus. Det ska ge vilsamhet. Man har misslyckats om trädgården stressar en, säger han.

– Sammanhanget och helheten är viktiga. Jag har satt ned violer och smultron i grusgångarna.

När Hannu Sörenström började jobba i sin trädgård i början av 90-talet fanns inga trädgårdsböcker och inga tidningar. Nu är utbudet enormt.

Själv har han 400 kvadratmeter ogräs att gräva bort i sommar. Något annat biter inte på parksalladen som har brett ut sig.

Mer läsning

Annons