Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han fångade meteoriten på bild

/

Just nu upplever vi det årliga meteorregnet Perseiderna. Om det är klart väder, mörkt och obefintlig ljusföroreningar kan man se det.
Astrofotograf Göran Strand har inte bara sett det, utan också fotograferat det.

Annons

En gång per år passerar jorden genom spill efter kometen Swift-Tuttle. Det sker i mitten av augusti varje år och orsakar vad i folkmun kallas stjärnfall. Det är när delar av spillet brinner upp i atmosfären när det faller mot jorden. Det kan bli ett vackert skådespel.

Som astrofotograf söker Göran Strand efter just sådana skådespel. I natt fick han inte bara uppleva Perseiderna, utan också årets första norrsken samt så kallade nattlysande moln.

– Under fyra timmar räknade vi in 30-25 meteorer, säger han.

Att fånga en meteor på bild är inte så lätt som man tror. Det kräver tålamod och lite tur. På bilden ovan fångade han meteoriten av en slump.

– Bilden är tagen på Andersön, rakt norrut kvart i två på natten, säger han.

Kameran var satt på 20 sekunders slutartid, bländare 2,8 och ISO 100.

Astrofotograf Göran Strand är inte okänd för ÖP:s läsare. Bland annat i höstas gjordes ett stort reportage om hans nattliga jakt på himlafenomen. I Sverige i stort är han dock något av en doldis även om hans bilder titt som tätt hamnar hos amerikanska rymdstyrelsen NASA:s hemsida och hans filmer har hamnat både i bandet Coldplays musikvideo samt sålts till produktionsbolag i flera länder. För att nämna några saker.

Du kan se fler bilder och filmer på hans Instagram-konto som du hittar här.

Mer läsning

Annons