Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han gör om gödsel till guld

/
  • Arne Braut, ordförande i Mittnordenkommitén, delar ut miljöpriset
  • Svein Lilleengen visar upp några av de produkter han har tillverkat från gödsel.– Det är små flaskor för annars hade jag inte fått ta med dem på flyget, säger han.

Han menar att bönderna sitter på en skatt och nu har han vunnit Mittnordiskt energipris för sitt arbete.

Annons

Svein Lilleengen är bonden från Örlands kommun i Sörtröndelag som under 30 år jobbat hårt på att göra hela sin gård miljövänlig. Hans arbete för att kunna arbeta ekologiskt har nu gett honom det Mittnordiska energipriset "Nordens Gröna Bälte" som delades ut på Rådhuset i Östersund i dag.

– Det går inte att säga bara miljö eller bara energi, det handlar alltid om miljö OCH energi, säger han.

Lilleengen vet vad han pratar om. Han har haft kor i 30 år och i 20 år har han hållit på med biogas för att miljövänligt ge energi till gården. Samtidigt har han arbetat med att förädla gödsel och med hjälp av EU-pengar och norsk forskning lyckats ta fram en mängd produkter som går att sälja.

– Gödsel är bondens guld, konstaterar han.

Svein Lilleengen visar upp små flaskor med exempel. Det finns bland annat hårda pellets av gödsel, men också flytande och luktfritt. Så istället för att använda konstgödsel, som är kemiskt framställda, så kan man använda miljövänligt gödsel som också går att sälja.

• Mjölkbönderna här i länet har dålig ekonomi. Är det här något för dem?

– Ja, det kan ge inkomster till bönderna, säger Lillengen.

Han tar ett exempel med en av de produkter han utvecklats utifrån gödslet. Det är flytande och säljs på marknaden för 40 kronor litern.

– Bönder kör undan många tankar på 5000 liter och är man lite rask i huvudräkning ser att en sådan tank har ett marknadsvärde på 200 000 kronor, säger Lilleengen.

• Är det här gödslet bättre än konstgödsel?

– Det är bättre för jorden att använda det här gödslet, säger han.

Mer läsning

Annons