Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handel, bak och kämpalekar när Jamtli gör barnen till vikingar

Det var kallt och gråmulet vikingaväder i Östersund när de höstlovslediga barnen började strömma till Jamtli för att leka sig till kunskap om vikingatiden.

Annons

Pedagogen Lena Bengtsson hjälper William Lundin att baka vikingabröd medan hon berättar om vikingtidens matkultur.

Det är krigståg och erövringar som har gjort vikingarna kända för eftervärlden, men livet för 1100 år sedan handlade givetvis om mer än så.

Det är något som Jamtlis pedagoger jobbar med att förmedla under läslovsveckan. Till sin hjälp har de satt upp en vikingatida handelsplats på området, där kan barnen klä sig i vikingakläder och leva sig in i förfädernas liv i några timmar.

– Det är viktigt att förmedla att vikingatiden inte bara handlade om att slåss. För vikingen var handeln mycket viktigare och matlagning hamnar ju alltid i centrum, oavsett vilken tidsepok man ser på, säger Henric Tungström som är en av pedagogerna bakom aktiviteten.

Alexander och Julia Ängeflo från Östersund har precis hittat en skatt och byter mot guldmynt i vikingalägrets handelsbod.

På vikingatiden bodde det cirka 10 000 människor i det som i dag är Jämtland och medan deras vardag ofta handlade om slit på åkrarna eller monotona handelsresor, så var det på marknadsplatsen som det hände grejer. Där man träffade folk, mötte andra kulturer, köpslog och mätte sig i kämpalekar och det är just den miljön som Jamtli vill återkapa under veckan, där varje enskild aktivitet leds av vuxna vikingar som instruerar och sätter aktiviteter i sina historiska sammanhang.

Inte helt otippat visade sig svärdskampen bli en populär aktivitet.

– Det är inte så lätt. Särskilt när man har slagit ihop svärden så de ligger mot varandra, för då är det svårt att veta vad man ska göra sen, säger Embla Nilsson, 11 år, efter att ha gått en holmgång mot sin storasyster Runa, 12.

Båda flickorna brukar besöka Jamtli men det här är första gången som de får uppleva vikingatiden.

Två av barnen på plats, östersundsborna William och Viktor Sundin kom till Jamtli med sina bonuskusiner Mira och Isak Sundin från Vallentuna. Efter att ha fått på sig tidsenliga kläder började de med att baka varsitt bröd över öppen eld för att sedan gå vidare till att skjuta pilbåge på målbilder av ekorrar, vars skinn var väderfulla handelsvaror på vikingatiden.

Bågskytte hade man i första hand till jakt på vikingatiden och att pricka en liten ekorre är inte det enklaste.

Vikingalägret sker inom ramen för dett större höstlovsprogram för barn på museet, vilket i sin tur är sprunget ur den öppna förskolans aktiviteter, berättar pedagogen Britt-Marie Borgström.

– Vi har haft Höstlovskul länge i den öppna förskolan och med tiden kom det så otroligt många besökare att fick svårt att rymmas. Där föddes idén om att utveckla konceptet till ett större arrangemang, säger hon.

Mer läsning

Annons