Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Lindeberg: ÖP ökar antalet prenumeranter – över 2 000 nya pluskunder ger framtidstro för journalistiken

Ni som väljer Plus gör verkligen skillnad genom att visa att riktigt bra digital och lokal journalistik har ett värde i dagens samhälle, skriver Hans Lindeberg, Östersunds-Postens chefredaktör.

Annons

Hans Lindeberg, chefredaktör på Östersunds-Posten.

"Om det tog ÖP:s grundare Agaton V. Burman fem år att locka de första tusen prenumeranterna så är vi övertygade om att antalet Plus-prenumeranter kommer att öka betydligt fortare.”

Så skrev jag i en krönika om att ÖP passerade en ny milstolpe i början av november förra året.

Fem månader senare visar det sig att vi hade rätt.

Agaton V. Burman grundade ÖP för 140 år sedan. I november drog vi igång Plus som prenumerationsform på op.se

Minst hälften av innehållet på sajten är sedan dess plusmärkt, det vill säga tillgängligt för våra prenumeranter. Det är egna nyheterna, sporten kulturen, reportagen runt om i länet, granskningar, avslöjanden, TV-sändningar, direktrapportering från allsvensk fotboll, Bostadspuls och mycket mer.

Att prenumerera på Plus kostar en krona första provmånaden och därefter 99 kronor per månad. Det vill säga en kostnad på ungefär tre kronor per dag.

Sedan starten i november har ÖP fått 2200 nya plusprenumeranter.

En helt fantastisk siffra som nog skulle ha gjort Agaton V. Burman grön i ansiktet av avundsjuka. Det är svårt att se vilken traditionell tidningsprenumeration som visar samma snabba ökningstakt. Tvärtom, sedan jag kom tillbaka till tidningsbranschen och började på ÖP för tiotalet år sedan har det mest handlat om negativa prenumerationssiffror i hela branschen.

Om gamle Agaton V. hörde talas om våra plussiffror så skulle han nog ta också ta ett litet glädjeskutt där i sin grav.

Eftersom de ger ett tydligt kvitto på att oberoende lokal journalistik på nätet är efterfrågad. Som motvikt mot ryktesspridning,spekulationer och propaganda.

Det är sådant som glädjer en gammal sann publicist.

Den senaste veckan har ÖP haft en omfattande rapportering om bussolyckan utanför Sveg och visat på hur olycksdrabbad den aktuella vägsträckan är. Vi har bevakat den misstänkta terrorattacken i Stockholm, rapporterat om alla turerna i affären kring Långforsen och maktkampen inom Mittuniversitetet. Just nu pågår en granskning av vindkraften i kris.

Samtidigt som våra reportrar berättat om hot mot skolan i Kaxås, framtiden för bygdegården i Skucku, unga företagare i Svenstavik, politikeravhopp i Ragunda, uppskjutet liftbygge i Storhogna, näringslivsforum och pridefestival i Åre, Fjälltoppsloppet i Bruksvallarna, cykelförbudet på Bynäset, artisten Annika Norlins senaste spelning och sista beställning på grillen i Hallen. Och mycket mer. Vi har även besökt Åsarna, Kyrknäset och Sörtjärn.

Det ger oss hopp och framtidstro att så många gillar vår Plus journalistik.

Genomsnittsåldern på våra nya prenumeranter ligger någonstans mellan 30 och 40 år. Av de som köper Plus väljer många att fortsätta.

Faktum är att tillströmningen av nya prenumeranter är så stor att ÖP nu ökar antalet betalande läsare och användare.

Fram till och med mars i år har vi fler heltidsprenumeranter jämfört med samma period förra året. Ett trendbrott efter de senaste årtiondets utveckling med stadigt nedåtgående prenumerationssiffror.

Så otroligt roligt att få den uppskattningen.

Ni som väljer Plus gör verkligen skillnad genom att visa att riktigt bra digital och lokal journalistik har ett värde i dagens samhälle.

Tack för ert engagemang.

Fakta:

Antalet prenumeranter på en tidning mäts officiellt av Tidningsstatistik. Nya Plus-prenumeranter ingår än så länge inte i den mätningen. Enligt TS 2016 har ÖP 16600 prenumeranter på E-tidningen eller papperstidningen.

Räckvidden mäts av Orvesto. Enligt mätningen 2016 når ÖP i genomsnitt varje dag 76000 läsare och användare på op.se.

Fler krönikor av Hans Lindeberg:

Pressetiken gäller lika för alla

Oacceptabelt att utsättas för en sådan våg av hat och hot

Tänk om Anna inte hade haft några journalister att ringa till

Mer läsning

Annons