Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Stort ansvar vilar på politikerna - ge lokal journalistik ett rot-avdrag

När vi på Östersunds-Posten summerar medieåret 2016 blandas osäkerhet inför framtiden med fina framgångar under året.

Annons

Det här är ett exempel på material som vanligtvis är exklusivt för våra Plus-kunder. Gillar du artikeln? Via den här länken kan du skaffa en prenumeration och få tillgång till allt innehåll på vår sajt.

Mest positivt är mottagandet som vårt Plus-märkta innehåll fått bland läsare och användare. Det visar att betalningsviljan för bra lokala nyheter på nätet verkar vara hög. Sedan ÖP i november startade Plus på sajterna har antalet digitala prenumeranter ökat kraftigt på bara några månader.

Det känns förstås mycket lovande. Särskilt med tanke på hur tongångarna kring ÖP och Mittmedia varit tidigare i år.

Det var i augusti som kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) avslöjade att hon hade svårt att sova på nätterna när hon funderade på framtiden för lokal journalistik.

"Medierna i stort, och lokalmedia specifikt, står vid kanten av ett stup och det kommer att få konsekvenser för hela det demokratiska samtalet", förklarade Alice Bah Kuhnke i en intervju med Dagens Nyheter.

Läs även: Det är väldigt oroväckande

Läs även: Utökat mediestöd föreslås - vi hoppas på ökad stimulans och att de vita fläckarna täcks

Bakgrunden var uppgifter från ett arbete med olika framtidsscenarier i Mittmedias styrelse. Enligt ett av dessa skulle nyhetsredaktionerna bantas kraftigt och alla prenumerade tidningarna göras om till gratistidningar.

Läs även: Ett helt orimligt förslag

Läs mer: ÖP passerar ny milstolpe

Nu visar det växande intresset för att köpa Plus att det finns andra vägar att gå.

Våra läsare och användare verkar hålla med om att en stark prenumerationsaffär alltid har varit basen för den granskande lokala journalistiken. Och det är den de flesta också visar sig beredda att betala för.

Men även om betalningsviljan för digitala prenumerationer ökar är frågan om tillväxttakten verkligen räcker till. Det tar lång tid att bygga upp nya vanor och nya affärsmodeller.

Står man vid randen av ett stup finns inte så mycket tid kvar att vinka på.

Därför vilar under 2017 ett tungt ansvar på politikerna att börja leverera åtgärder som kan driva på den digitala omställningen av lokal journalistik.

Nu räcker det inte med att klaga över dålig nattsömn längre, vilket nog borde plåga fler än kulturministern.

Medieutredningen som kom i november föreslog ett nytt mediestöd som ersättning för det gamla presstödet till papperstidningar redan 2018.

EU gav för några veckor sedan klartecken för att sänka momsen på digitala prenumerationer från 25 till sex procent. I Norge gick man under 2016 ännu längre och slog till med nollmoms digitalt.

Backar vi till mars och en solig vårdag i Folkets Hus i Strömsund så handlade den direktsända debatten där om #rättvistäckning. Den dåliga kapaciteten på mobilnät för trådlös uppkoppling skapar stora problem för utvecklingen inom många branscher i vårt område, inte bara lokala medier.

Dåvarande IT-minister Mehmet Kaplan (MP) var med på ljudlänk från riksdagshuset när Post och Telestyrelsen lovade att det gamla 700 megahertznätet för marksänd TV skulle öppnas för mobiloperatörerna i april 2017.

I november tog regeringen tillbaka löftet och startade en ny utredning av hur 700-nätet ska användas.

Läs mer: Utbyggnad av mobilt bredband skjuts upp

Läs mer: Medieutredningen missar att trycka på

Mediebranschen går igenom en strukturomvandling. Frågan är hur lång tid omställningen tar och vilken typ av journalistik som verkligen kommer att vara efterfrågad i framtiden.

Tolkningen av medieutredningen är att det är bråttom att agera för de som vill ha kvar oberoende lokal journalistik i någon form i hela Sverige.

Om byggbranschen i kris kunde stöttas med Rot-avdrag och IT-utvecklingen på 1990-talet framgångsrikt stimulerades med ett skattesubventionerat hemdatoravdrag så borde det vara en möjlighet även för medier.

Att ge lokal journalistik en "rot-knuff" över krönet in i en digital prenumerationsaffär med många nya användare bör vara ett förslag politikerna tar på allvar under 2017.

Erfarenheten från 90-talets hem-PC system var att de digitala klyftorna i samhället jämnades ut och att Sverige blev en ledande nation inom digitalt entreprenörskap.

Läs även: Mediekrisen är ingen läsarkris, kulturministern

Plus: Att marknaden för klimatsmarta investeringar och företag som tar fram ny hållbar teknik redan blomstrar så mycket att Donald Trump knappast kan stoppa utvecklingen, även om han skulle vilja skrota klimatavtalen som USA:s näste president.

Minus: Stockholm envisas med att söka vinter-OS. Ny kampanj på gång nästa år. Hur tänkte man då när det gäller effekterna av den globala uppvärmning. Östersund, Åre och Trondheim är en bättre trio, På många sätt.

Mer läsning

Annons