Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Vi kan inte avstå från att publicera på grund av risken för en nätmobb

- Hätska reaktioner, förtal eller vad det nu kan vara som uppstår i andra offentliga flöden till följd av våra artiklar kan - och ska vi inte - ta ansvar för, skriver Hans Lindeberg, chefredaktör på ÖP.

Annons

För några år sedan hade ÖP öppna kommentarsfält under alla artiklar. Våra redaktörer läste allt före publicering.

Många var arga på vad som skrevs, en del kallade kommentarerna "pissrännor", men ofta bidrog läsarnas kommentater till att höja värdet på journalistiken.

Bra journalistik ska väcka reaktioner. I kommentarsfälten kunde läsarna säga sitt.

ÖP tog ansvar för innehållet genom att moderera debatten och ta bort inlägg som gick för långt.

Nu har mycket av det offentliga samtalet flyttat till sociala medier som Facebook.

Där finns ingen ansvarig utgivare att ställa till svars när hat och hot sprids utan hejd.

Att det är ett växande problem illustreras av det hårda facebookflödet efter P4 Jämtlands granskning av internrepresentation inom Östersunds kommun.

P4 Jämtland kunde visa att kommunens anställda och förtroendevalda har bott på hotell nära 700 nätter på hemmaplan de senaste två åren och kostnaden har ökat.

Östersunds-Posten återberättade delar av P4 Jämtlands avslöjande och gjorde en egen intervju med Anders Wennerberg, kommundirektör.

Rubriken på ÖP:s artikel var "Östersundskommunanställda övernattar på hotell på hemmaplan – Kommundirektören: Det handlar om personalens utveckling".

Efter publicering pågår nu en het debatt om innehållet i granskningen.

Kommundirektör Anders Wennerberg anklagar i sociala medier P4 Jämtland för att ha agerat sensationslystet i en jakt efter klick. Vidare skriver Wennerberg om P4 Jämtlands publicering att "vinklingens hårda fokus är orimlig, mediernas bristfälliga och saktfärdiga moderering av sina social medier är uppenbart sensationslysten".

Ricky Karström, P4:s kanalchef i Jämtland, svarar att granskningen är faktamässigt korrekt och att Anders Wennerberg fått stort utrymme att kommentera uppgifterna. Samtidigt har P4 Jämtland ändrat på detaljer i sin publicering och på sociala medier förklarat att några delar blev hårt vinklade.

Det är bra. Nyheter och journalistik ska alltid kunna diskuteras och sakligt granskas.

I det lokala Facebookflödet sprids en helt annan typ av innehåll. De exempel som kommit fram visar att det inte verkar finnas några gränser för vilka kränkningar man kan vräka ur sig, trots att allt är offentligt.

Det är oacceptabelt för dem som utsätts, men också ett allvarligt bekymmer när samhällsdebatten förgiftas av ett så uppskruvat tonläge.

Det är som om individens egna ansvar för vad som sägs och skrivs har suddats ut.

Däremot finns en slags allmän uppfattningen om att allt är "mediernas fel".

I själva verket är gränsdragningen glasklar. ÖP tar ansvar för sakligheten i innehållet vi publicerar och har uppsikt över de reaktioner som kommer, bland annat på ÖP:s egen Facebooksida. Men där är det stopp. Påhopp, hätska reaktioner, förtal eller vad det nu kan vara som uppstår i andra offentliga flöden till följd av ÖP:s artiklar kan - och ska vi inte - ta ansvar för.

Om vi gjorde det, det vill säga avstod från att publicera uppseendeväckande nyheter på grund av risken för att en nätmobb ska uppstå, är vi inne på en farlig väg. Det riskerar att urholka värdet av oberoende journalistik.

Därmed inte sagt att vi inte behöver hjälpas åt för att hitta bättre sätt att föra ett sansat offentligt samtal. Hur är svårt att veta - artikelkommentarer har nog gjort sitt - men så här kan vi inte fortsätta.

Mer läsning

Annons