Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blir Bosse anfallen av en tjäder

/

När Bosse Lindgren rastade sin hund i Furulund på julaftonsmorgonen så blev han anfallen av en spelande tjäder. När han skulle visa ÖP var dramat hade ägt rum dök den arga fågeln upp igen.

Annons

I Furulunds skogsområde öster om Östersund bor det en tjädertupp som ligger i framkant. Trots att det återstår flera månader tills fågelns häckningsperiod börjar så har den här börjat spela och hävda sitt revir.

Det fick Bosse Lindgren från Östersund uppleva på nära håll då han rastade sin hund i området på julafton, då tjädern dök upp längs vägen han gick på – och gick till attack.

– Den flög på min hund och var på den med näbb och klor. Den hann ge henne en hel del stryk innan hon sprang undan och då gav sig tjädern på mig i stället, säger Bosse Lindgren som lyckligtvis hade stavar med sig vid tillfället eftersom vägen var mycket hal.

Med stavarna lyckades han hålla den ilskna tjädern ifrån sig men eftersom den fortsatte att gå på och det var långt till bilen så tog det över en timme innan han hade lyckats backa hela vägen tillbaka och sätta både sig själv och hunden i säkerhet.

– Då flög den upp på bilen och när jag vevade ner rutan för att ta bild på den försökte den flyga in, säger Bosse Lindgren som liksom hunden klarade sig från dramat utan att skada sig.

Att tjädrar anfaller människor är inte ovanligt, men att de spelar redan på vintern är det definitivt och när ÖP följde med Bosse Andersson till platsen för att se var attacken hade ägt rum så dök tjädertuppen upp igen.

Eftersom hunden satt i bilen och ÖP:s reporter var snabb att ta ett steg in i skydd bakom bildörren så gick tjädern rakt på Bosse som fick lov att värja sig igen, men denna gång inför pressens kameror. Efter att även han hade satt sig i säkerhet flög fågeln upp på bilen, hackade på vindrutan med näbben och spatserade runt på taket tills inkräktarna körde därifrån.

Att tjädern tror att det är vår beror på den milda vintern, tror Bosse Lindgren.

– Det är nog vädrets makter som gör att den tar fel, för det är mildväder och skare precis som på våren just nu och då är det kanske inte så lätt, säger han.

Mer läsning

Annons