Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får gamla prylar en ny chans att användas

/
  • Ulrica Lindholm och Marielle Brovinger öppnar snart sin Shoppis Östersund. I framtiden hoppas de kunna anställa två personer på heltid.
  • Shoppis Östersund delar ingång med Gärdin & Persson.
  • Varje skåp får en streckkod där man själv bestämmer pris på sin vara.
  • I skåpen finns plats för både prylar och kläder.

Bli av med gamla prylar som inte används och gör en god gärning för både miljön och ekonomin. Det är tanken bakom Shoppis som öppnar i Östersund nästa lördag.

Annons

Precis bredvid Gärdin & Persson i Odenskog är det full fart. Just nu ekar det ganska tomt i den nästan 1000 kvadratmeter stora lokalen, men om en dryg vecka ska den vara fylld av prylar som vill hitta nya hem. Ulrica Lindholm och Marielle Brovinger är dock inte oroliga att det inte ska hinna bli klara in den stora öppningsdagen.

Själva idén till ett Shoppis Östersund kom från Ulrica Lindholms bror som bor i Ö-vik. Han ringde och berättade om konceptet som redan finns där.

– Han sa "syrran det här måste du öppna i Östersund". Jag googlade och läste på om vad shoppis är och åkte till Ö-vik och kollade där och då kände jag att det här ska jag starta i Östersund, säger Ulrica Lindholm.

Efter det var det snabba ryck. Ulrica ringde till Marielle och presenterade idén för henne. Marielle hade samma dag bestämt sig för att göra någonting annat än det jobb hon hade då. För henne tog det inte lång tid att bestämma sig för att hoppa på Shoppisidén. Båda sa upp sig från sina jobb och började arbetet med att få i ordning en lokal.

Shoppis påminner till en viss del om loppis, men istället för att hyra ett bord och stå och sälja sina saker hyr man ett skåp veckovis och sedan sköter Marielle och Ulrica försäljningen. Man bokar ett skåp och till det skåpet hör ett kundnummer och en streckkod. På lappen med streckkod märker man upp vad det är för vara och vad den ska kosta.

– Sen blippar vi in det i kassan och så kan man följa försäljningen av sina varor på vår hemsida, förklarar Ulrica.

– Det här blir som ett nytt återbrukskoncept där vi underlättar för folk att sälja saker de inte använder, fortsätter hon.

– Vi samarbetar även med välgörenhet. Det man inte sålt och inte vill ha tillbaka kan vi märka om med en annan streckkod och skänka pengarna direkt till välgörenhet. Just nu har vi samarbete med Hej främling och SOS barnbyar, säger Marielle.

Förutom Shoppis kommer det även att finnas ett Café med lättare fika i samma lokal.

Läs också:

Här är boken som ska skapa en konsumentrevolution

Möt småbarnsmammorna som hittat ett sätt att stötta flyktingar #jämtlandhjälper

Britt-Inger vill skapa mötesplats i Änge - "Jag har spanat på huset i flera år"

Mer läsning

Annons