Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns billigaste matkassarna enligt PRO

/

På tisdagen offentliggjorde PRO sin årliga jämförelse av priserna i länets matbutiker och där visar det sig att det inte bara är jättarna som kan hävda sig i konkurrensen.

Annons

I år är det 34 butiker från hela länet som deltar i undersökningen och utifrån dessa har pensionärernas riksorganisation, PRO, gjort en topplista för varje kommun. Men sett till länet som helhet är det föga förvånande tre av Östersunds jättebutiker som ligger i topp: Ica kvantum, Ica Maxi och Coop på Lillänge.

Men samtidigt finns det några småbutiker ute i länet som ligger på nästan samma låga prisnivå trots att de ligger i små samhällen med förhållandevis få kunder.

Där står Ica Supermarket Simonssons i Strömsund ut i mängden som bara var ett fåtal ören ifrån att komma på en tredjeplats i hela länet.

En annan butik som PRO:s konsumentansvariga Barbro Höckert vill lyfta fram är Ica Nära i Ytterhogdal. Inte för att den tävlar för att vara biligast i länet utan för att dess prissättning är låg i förhållande till sina förutsättningar.

– Det är jätteroligt, för Ytterhogdal är litet och trots att butiken inte längre har någon konkurrens och skulle kunna höja priserna av den anledningen så gör man ändå inte det, säger hon.

Att alla butiker inte finns med i undersökningen beror dels på resursbrist från PRO:s sida, förklarar Barbro Höckert, men också på att vissa inte har de varor som organisationen använder för att jämföra. I ett par fall har butiker också vägrat att vara med.

– Vi har undersökt flest butiker i Östersund och här hittar vi också de billigaste, vilket delvis beror på geografiska omständigheter. Men även om man har en lite dyrare butik där man bor är det viktigt att bestämma sig för om det är viktigare att handla så billigt som möjligt än att butiken finns kvar i egna byn innan man överger den, säger Barbro Höckert.

PRO har många medlemmar i Sverige och undersökningen stort nationellt genomslag, vilket fick tråkiga konsekvenser i år efter misstankar om att Coop Mitt i Mellansverige förberedde en prisdumpning inför årets undersökning. Det slutade med att 29 butiker uteslöts från att delta i de berörda länen och att redovisningen av årets resultat försenades med över en månad.

– Vi får ta det som det är. Här i Jämtland har jag i alla fall inte fått några indikationer på att det ska ha varit något krångel med prisuppgifterna, säger Barbro Höckert.

Sett till den generella prisnivån ligger Jämtlands län högt jämfört man andra delar av Sverige, på plats 21 av 25 undersökta områden. Det är den plats som länet brukar ligga på och det förklarar Barbro Höckert med länets geografiska plats och att det helt enkelt är dyrare att frakta mat hit än till de flesta andra områden i Sverige.

-

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Mer läsning

Annons