Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns framtidens jobb enligt Arbetsförmedlingen

Den framtida arbetsmarknaden ser ljus ut för ingenjörer, lärare och vårdpersonal. Det spår Arbetsförmedlingen i sin senaste prognos.

Annons

Snart går ansökningstiden till vårens utbildningar på landets universitet och högskolor ut. Med en avslutad högskoleutbildning i bagaget ökar chanserna till jobb markant , enligt Arbetsförmedlingen.

– Vi har en stark arbetsmarknad nu och det är lätt att få jobb inom väldigt många olika yrken, men för att försäkra sig om att ha goda jobbchanser även på sikt är en högskoleutbildning en bra investering, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

På fem till tio års sikt finns det största chanserna till jobb bland annat inom lärar- , IT-, vård- och ingenjörsyrken, spår Arbetsförmedlingen.

– Det är förstås bra att välja en utbildning som man är intresserad av och vill fullfölja. Men det är också viktigt att titta på hur möjligheterna till jobb kommer att se ut på lite längre sikt, så att man vet vad som väntar innan man gör sitt val. Till exempel är inte jobbmöjligheterna lika goda inom journalistik och humaniora som inom vård eller teknik, säger Annelie Almérus.

Yrken på högskolenivå där det är lättast att få jobb om 5 och 10 år:

Förskollärare och fritidspedagoger

Gymnasielärare

Ingenjörsyrken

IT-yrken

Läkare

Lärare i grundskolan

Sjuksköterskor

Specialpedagoger

Tandläkare

Källa: Arbetsförmedlingen

Läs även: Stora jobbmöjligheter för unga ekonomer när företag dubblar personalstyrkan

Mer läsning

Annons