Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten slutar köra ut mat

Hemtjänsten ska sluta köra ut matlådor till äldre. Kommunen ska anlita ett privat företag för det. På sikt ska äldre kunna beställa mat från flera kök.

Annons

En pizza eller en portion sushi hem till den som vill. Det ska vara möjligt i framtiden bara restaurangen är godkänd av kommunen.

Det här ska införas som en del i det valfrihetssystem som kommunen vill införa inom äldreomsorgen.

– Till att börja med ska vi upphandla distributionen av matlådor. I nästa steg ska brukarna kunna välja mellan olika leverantörer, och det ska man kunna göra från dag till dag, säger Katarina Nyberg Finn (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande.

I dag är valmöjligheterna inte så stora.

Brukare som hör till kommunens egna hemtjänstområden hänvisade till kommunens kök, brukare som får hemtjänst genom Carema får mat därifrån och Attendos brukare har mat från Mr Husman.

För hemtjänstpersonal tar matutdelningen en hel del arbetstid. Det är därför vård- och omsorgsnämnden vill lägga ut jobbet på ett företag.

Genom av hemtjänstpersonalen inte delar ut mat frigörs motsvarande åtta–tio heltidstjänster på ett år.

– Det blir resurser över till annat som omvårdnad.

Nu ska alltså matutkörningen upphandlas och från i oktober ska ett företag sköta leveranserna.

– Den som behöver hjälp vid matleveransen ska naturligtvis få det också i fortsättningen. Då kommer hemtjänstpersonal till brukaren i samband med måltiden.

Mer läsning

Annons