Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvärnet har fått ny inriktning och nya uppgifter

/
  • Sverker Jonsson, Joakim Nyman, Bert-Ove Johansson och John-Erik Edström är på uppdrag enligt order utanför Jämtkrafts huvudkontor i centrala Östersund.
  • Jimmy Pettersson, som i det civila jobbar med rörkrökning, tycker det är roligt att lära sig nya saker inom hemvärnet.
  • Snuskburken är ett minne blott.  I dag blandar man lite hett vatten i en påse och vips har man en välsmakande portion lappskojs. Joakim Nyman heter kocken.

Om en motståndsgrupp hotar att spränga Jämtkraft, blir det hemvärnets uppgift att se till att det inte sker.

Annons

Hemvärnets uppgifter har ändrats de senaste åren. Tidigare låg de och bevakade ammunitionsförråd i skogen. Nu handlar det mer om skyddsobjekt inne i tätorter.

– Civila verksamheter som var viktiga då, är lika viktiga i dag såsom kraftverk, säger överstelöjtnant Åke Hjelm.

– Vi ska påbörja vägen tillbaka till det vi var duktiga på en gång i tiden, fortsätter han.

Men det ställs andra krav på hemvärnet när de ska bevaka skyddsobjekt inne i städer och samhällen. Förr fanns det ofta bara en väg till mobiliseringsförrådet, medan till exempelvis Jämtkrafts huvudkontor är mer svårbevakat.

Under den gångna helgen hölls det en stor övning för Fältjägarbataljonen som ett led i det nya uppdraget.

– Vi tränar all personal i olika befattningar så att de ska bli duktiga på att lösa uppgiften, säger Åke Hjelm.

Under söndagen var scenariot att en motståndsgrupp hotat spränga Jämtkrafts huvudkontor eftersom företaget vill bygga ett kärnkraftverk. Hela scenariot var självklart påhittat.

– Det här är en stor arbetsplats. Det svåra är att skilja ut de med legalt ärende från dem som har andra avsikter, säger Åke Hjelm.

för att se hur de skulle kunna lägga upp en bevakning, om det någon gång uppstår en hotbild. Hemvärnet ska göra liknande övningar på exempelvis vattenreningsverk och andra skyddsobjekt.

Åke Hjelm berättar att det märks en tydlig motivationshöjning bland de frivilliga inom hemvärnet nu när de fått en ny inriktning på verksamheten.

Fältjägargruppen har tidigare hotats av nedläggning, men det hotet ska nu vara avvärjt för en tid.

– Vi är kvar till minst till 2012 och det är vi naturligtvis glada för, säger Åke Hjelm.

Mer läsning

Annons