Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är jultomte åt 65 barn i länet: "En mamma jag lämnat julklappar till berättade att hon gråtit av lycka"

– Mamma, du har fått ett sms från tomten!
Fyraårige Benjamin sladdar in i köket med mobilen i högsta hugg.
Mamma Sabine Dahlberg skrattar glatt åt tomtebilden på skärmen. Men faktum är att det är hon som är tomten. I alla fall för 65 barn i Jämtland.

Annons

En traktor, en pulka, ett presentkort för att kunna köpa nya egna kläder, inträdesbiljett till leklandet... Det är bara några av alla de saker som står högst upp på barnens önskelistor. Men som aldrig skulle kunna bli verklighet hemma hos många familjer i Jämtland. Om det inte vore för Sabine.

– Det började förra året, berättar Sabine Dahlberg. Jag pratade med min son om julen. Den är ju speciell och magisk för många barn. Att få önska sig vad man vill. Men tänk så många som inte kan uppfylla sina barns önskningar. Det ville jag ändra på.

Hon startade facebookgruppen "Jultomten finns" och kunde förra året med hjälp av givmilda medmänniskor ge 27 barn vad som stod högst upp på just deras lista.

– Jag har fått in både saker och pengar, så i år har jag kunnat överlämna hela 65 julklappar, säger hon. Jag vill att det ska vara barnens egen önskan, inte en random julklapp. Såna insamlingar finns redan många

Jultomten finns. Den här bor i Hara och heter Sabine Dahlberg.

De som av olika anledningar vill få hjälp med sina barns julklappar har kunnat ansöka till Sabine.

– Många skäms för att behöva be om hjälp, men väljer att ta den skammen för sina barns skull.

De som ansökt kommer från hela Jämtland. Och Sabine Dahlberg är förvånad över att behovet var så stort.

– Speciellt för äldre barn är det lätt att bli utanför när man inte får de andra får, säger hon. Men vi har ju ett sånt överflöd. Här hemma har vi beslutat att köpa färre julklappar i år.

Initiativet har mött bara positiva tillrop och nästa år kanske en systertomte i Dalarna gör en liknande insats.

– Ska jag köra igen nästa år behöver jag hjälp, säger Sabine Dahlberg med ett skratt. Jag har personligen lämnat över alla klappar. Men det ger så otroligt mycket. Att själv ge.

Mer läsning

Annons