Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas på 40 miljoner till Vinterpalatset

/
  • Vy från norr längs Genvägen.Thomas Fuchs, A 4 Campus, och Pontus Rosér, Studentkåren.

Ishallen Vinterpalatset behöver 40 miljoner kronor från kommunen.
– Då får kommunen pengar över att satsa på sporthallen, säger Thomas Fuchs, A 4 Campus.

Annons

Det drar ihop sig till 30 april, det datum då kommunens arbetsgrupp ska redovisa hur ishallsfrågan ska lösas. Då ska kommunen visa hur, om och när de 100 miljoner kronor som tidigare funnits avsatta ska användas.

Med ett kommunalt stöd till investeringen på 40 miljoner kronor har projektet god chans att bli av, enligt Thomas Fuchs, vd för fastighetsbolaget A 4 Campus.

– Då finns möjlighet för kommunen att satsa på sporthall och restaurang som vi vet behöver göras, inte minst för gymnasieförbundets elever.

Projektet Vinterpalatset med isytor, skidtunnel och hotell presenterade i går hur långt man hittills har kommit. Ungefär 220 miljoner kronor är projektet kostnadsberäknat till.

Finansieringen som A 4 Campus tänker sig ser ut så här:

Företaget själv, 20 miljoner kronor.

Östersunds kommun, 40 miljoner kronor.

Annan offentlig aktör, exempelvis landstinget, länsstyrelsen, 20 miljoner kronor.

Hyresintäkter, 80 miljoner kronor.

EU-strukturfonder, 60 miljoner kronor.

Varken kommunen eller någon annan offentlig aktör har tagit ställning till Vinterpalatset och så länge det inte finns offentliga finansiärer kan inte en EU-ansökan göras.

hyresgäster finns och det är Mittuniversitetet, Folkhälsoinstitutet, SOK, alltså Sveriges Olympiska kommitté, samt landstingets livsstilsenhet. Samtliga med mer eller mindre hög forskningsanknytning.

För kommunen och föreningarna skulle insatsen motsvara ungefär 50–60 procent av halltiden.

Studentkåren stöder projektet för att det ökar universitetets attraktionskraft, säger Pontus Rosér, kårordförande.

– Det här kommer ge stor nationell publicitet och campus är hjärtat i Östersund. Närmaste tre åren kommer det bli mer studenter på Mittuniversitetet och det är nu det behöver satsas för att locka studenter till Östersund.

Vintersportcentrum drar i dag många studiebesök när internationella gäster hälsar på i stan, berättar Sture Espwall, en av centrets verksamhetsledare.

– Det vi har räcker i dag, men inte i morgon. Vi vet att konkurrensen är stor, till exempel har Umeå kopierat vårt labb och det invigs för övrigt i dagarna.

Mer läsning

Annons