Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrde ut huset – blev blåst på 30 000 kronor

/
 • Familjen var skyldig ägaren till huset 30 000 kronor. Då packade de ihop och lämnade huset. De tog också med sig husnycklarna.
 • Hela akvariet är fylld av en svart sörja.
 • Här bodde fyrbarnsfamiljen som levde på bidrag.
 • Familjen lämnade huset man hyrde i en enda röra. ­Johan Jemtehed som hyrde ut huset fick det saboterat och blev blåst på pengar.
 • Det går knappt att ta sig in på toaletten i det uthyrda huset.
 • Även på gården är det en enda         hans hus är beboeligt igen.röra och Johan Jemtehed har mycket att göra innan

Han hyrde ut huset till en fyrbarnsfamilj. Nu står han med obetalda räkningar på 30 000 kronor och ett saboterat hus.
– Så här kan det gå när man tror gott om alla människor, säger Johan Jemtehed.

Annons

Det var i maj 2008 som Johan Jemtehed beslutade sig för att hyra ut ett hus till en familj med fyra småbarn.

– Det kändes lite säkrare att hyra ut till en familj, berättar Johan.

Elräkningarna skulle familjen stå för, men där uppstod problem direkt. De hade betalningsanmärkningar och Jämtkraft ville inte ha dem som kund.

– Jag pratade med Jämtkraft och de tyckte att bara var en fördel om jag själv stod på familjens abonnemang. Då kunde jag ju ha stenkoll om räkningarna betalades.

– Nu, med facit i hand, var det ju inte speciellt smart, säger Johan.

Johan började komma från Jämtkraft så anade han oråd. Han fick kämpa för att få familjen att betala i tid.

– När så Jämtkraft gjorde en kontroll så visade det sig att de hade ett krav på 25 000 kronor. Då ringde jag till mannen i familjen och sa att den räkningen ska betalas direkt, annars så stänger jag av strömmen. Jag sa då också upp hyreskontraktet och då är det tre månaders uppsägningstid. Mannen blev då galen och hotade mig och sedan lämnade familjen huset, berättar Johan.

gick ner till det uthyrda huset fick han en chock. Över hela gården låg det skräp. Mitt på gräsmattan låg tvättmaskinen som såg ut att ha använts som fikabord. Då fick han höra en hund som skällde inne.

– Eftersom familjen fortfarande hade besittningsrätt i huset gick jag inte in utan ringde polisen. De kom hit och släppte ut hunden och gav den vatten. Sedan stängde de in hunden igen och ringde till ägarna.

mannen hunden och enligt vad Johan Jemtehed fått reda på så är familjen på väg att bosätta sig i en ort utanför länet.

– Tyvärr är det någon annan som ska hyra ut privat som kommer att drabbas nu. Mitt råd är att ta en kreditupplysning och sedan läsa hyreslagen noggrant. Man ska definitivt ta referenser från tidigare hyresvärdar, säger Johan.

när Johan Jemtehed gick igenom sitt uthyrda hus.

– Det var en bedrövlig syn. Jag känner mig faktiskt chockad. Framför allt är det tragiskt att fyra småbarn, alla under fyra år, har bott i det här. Jag har kontaktat socialen när jag anade oråd, men ingenting har hänt.

familjen kvar på orten, men har lämnat elräkningen på 25 00 kronor och dessutom har man inte betalat hyra för de sista två månaderna.

– Det ser inte ut som någon kan hjälpa mig. Jag kan inte betala 25 000 kronor, men jag vill ju inte får en betalningsanmärkning för att någon annan gjort fel. Det känns oerhört jobbigt. Jag har kontaktat polisen, men de har inte haft tid att komma hit ännu.

Mer läsning

Annons