Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Innehållet ska fram

Hur mycket näring är det i skolmaten? Hur mycket tillsatser, smakförstärkare och socker ligger på tallriken? Nu ska innehållet fram.

Annons

Bara det inte kostar något extra att berätta lunchens innehåll så kommer matsedeln framöver att följas av en redogörelse över alla E-tillsatser, transfetter och smakförstärkare. Om det finns några.

– Men det är bättre att lägga pengarna på maten än att beskriva dess innehåll, säger Björn Sandal (S) som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden som i dag bestämde sig för att hålla med den gymnasieelev som kom med förslaget.

Det var Matilda Amundsen Bergström som går på Palmcrantzskolan och som ibland recenserar konserter i ÖP.

Hon hade skrivit ett medborgarförslag som gick ut på att eleverna ska respekteras som konsumenter som kan göra ett val bara de får en chans att sätta sig in i valet. Om de får reda på hur stor del av ett rekommenderat näringsintag som skollunchen utgör kan de planera resten av dagens måltider efter det. Om de får reda på hur mycket sockerarter och transfetter som ingår kan de också göra ett val, menade Matilda.

”När konkret fakta om vår skolmat inte existerar blir det otroligt svårt för individen att begära förändring från de folkvalda om han eller hon är missnöjd.”, skrev hon i sitt förslag.

Politikerna var med på noterna. Men bara om Matproduktion som lagar maten kan redovisa innehållet utan extra kostnader.

Tror du de nya matsedlarna kommer att bjuda på obehagliga överraskningar?

– Nej, vi håller sådan hög standard på maten, säger Björn Sandal.

Mer läsning

Annons