Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Jag drabbades aldrig av panik

/
  • Gunborg Hägglund pustar ut efter branddramat på Prästgatan. Hon räddades ur sin rökfyllda lägenhet av rökdykare. ”Brandkillarna är värda rubrikerna i dag”, säger Gunborg.

83-åriga Gunborg blev fast i sin lägenhet på Präst­gatan. Hon räddades av rökdykare.
– Jag drabbades aldrig av panik trots all rök, berättar, Gunborg.

Annons

Gunborg Hägglund, 83, satt i soffan och tittade på tv innan hon skulle gå och lägga sig.

Minuter senare var hon inblandad i en dramatisk räddningsinsats.

– Jag såg att det kom svart rök utanför fönstret. Jag gick ut på balkongen på andra sidan och såg ingen människa på gården. När jag gick tillbaka från fönstret så kom det massor av rök och då ringde jag 112 och sa att det nog brinner i huset, berättar Gunborg.

fyllt med rök som också började tränga in i Gunborgs lägenhet.

– Röken kom in i hallen och då bestämde jag mig för att gå ut på balkongen och stanna där. Jag är så glad att jag har en balkong. Det var enda sättet att få frisk luft. Tyvärr finns det ingen brandstege här. Jag är ju ganska frisk så jag hade kunnat klättra ner i så fall, säger Gunborg.

var hon i kontakt med räddningstjänstens personal hela tiden.

– Ja, jag pratade med brandmännen som stod nere på backen och jag fick aldrig någon panik. Jag kände mig faktiskt ganska lugn i det läget trots att lägenheten var fylld med rök.

Kvinnan i lägenheten under fick räddningstjänsten rädda med en skylift. Men Gunborg behövde aldrig åka ner. Rökdykarna tog sig i stället upp till henne.

kom de några brandmän ut på balkongen. Jag fick en faslig massa grejer på mig. Jag fick någon sorts mask för ansiktet. Sedan höll de mig i handen hela vägen i trappen ner, säger Gunborg och ögonen blir blanka och rösten blir svagare när hon pratar om brandmännen.

beundransvärt jobb. Jag tycker att det är brandkillarna som ska ha rubrikerna idag. När nöden är som störst kommer de. Utan dem så hade det inte gått. Jag hade ju inte kunnat hoppa.

Hon fördes i ambulans till sjukhus och där konstaterades att hon inte hade några fysiska skador.

– De tog en massa prover, men efter några timmar fick jag lämna sjukhuset. Jag har fått sova hos brorsan i natt, berättar Gunborg.

henne har hon precis fått återvända till sin lägenhet.

– De sa att den skulle vara sanerad. Men som du känner så luktar det mycket rök här. Jag får sova hos brorsan även i natt. Jag har massor med linnedukar som nog är förstörda av lukten och flera tavlor som nog måste saneras. Men det är ju ändå bara saker. Det kunde ha gått betydligt värre, säger Gunborg.

Mer läsning

Annons