Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO har tröttnat på problemen med häktet i Östersund – startar särskild utredning

Justitieombudsmannen (JO) riktar stark kritik mot Kriminalvården i Östersund och det provisoriska häktet. Man har länge menat att de lokaler som finns i arresten är direkt olämpliga som häktesplatser och man har därför öppnat ett särskilt ärende för ytterligare utredning.

Annons

Redan i december 2013 gjorde JO en inspektion av häkteslokalerna i Östersund och fann dem olämpliga. Dessa finns sedan 2006 i polisens arrest. Efter inspektionen menade JO att Kriminalvården allvarligt borde överväga lämpligheten av att placera häktade personer där, då det varken fanns gemensamhetsutrymmen eller motionslokal. Besökare togs dessutom emot i själva häkteslokalerna, och de intagna kunde inte se ut genom fönstren eller få in dagsljus i bostadsrummen.

Ett nytt häkte har planerats i Östersund och en tänkbar lösning har varit att det ska ligga vid Trygghetens hus.

Ytterligare en inspektion genomfördes i februari 2016 där man kunde konstatera att det inte gjorts några förändringar. Dåvarande chefsJO Elisabet Fura ansåg därför att man borde sluta ta in häktade personer i lokalerna om inga omedelbara åtgärder genomfördes. Senast i januari i år skulle Kriminalvården berätta vad man gjort för att förbättra läget.

I februari kom så ett svar från Kriminalvården där de redovisade vad de anser vara möjliga åtgärdspunkter i väntan på att ett nytt häkte ska byggas. Bland annat ska man ha bytt fönstrena i häktesplatserna så att de intagna kan få tillgång till dagsljus. Vidare ämnar man att bygga om taket på rastgården, sätta in en skjutdörr mellan inskrivningen och bostadsrummen samt att sjuksköterskan ska få ett eget kontor. Däremot ska det inte finnas några planer på förändringar gällande gemensamhetsrum och besöksrum.

Det ska heller inte finnas någon tidsram för när skjutdörren och sjuksköterskans kontor ska vara klara. Därför har JO nu öppnat ett särskilt ärende för att utreda saken ytterligare och menar att Kriminalvården bör uppmanas att återkomma med redovisning av ett antal punkter.

De punkter som lyfts fram är vilka överväganden som Kriminalvården gjort gällande den fortatta häktesverksamheten i lokalerna, trots att de inte gör någon annan bedömning än JO angående bristerna.

JO vill också få in statistik på antalet inskrivna i häktet från 1 juni 2016 till 1 maj i år samt hur länge de har suttit där. De vill även veta vilka lösningar gällande sysselsättning, motion och besök som Kriminalvården har undersökt, samt när det nya häktet, som uppges vara under projektering, förväntas vara klart.

-----

Läs mer:

Permanent häkte kan vara på gång till Östersund

Häkte kan byggas vid Trygghetens hus - Kriminalvården utreder frågan

Kriminalvårdens plan: det nya häktet i Östersund byggs 2018

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

Mer läsning

Annons