Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jodå – man får högre IQ av fisk

/
  • Joacim Wikström, 16 år och från Pilgrimstad, till vänster och jämnårige Marcus Andersson från Fåker var på väg mot busstorget för att åka hem. De tror inte att flitigt fiskätande gör människor smartare.– Det händer att jag äter fisk, max en gång i månaden. Då ska det vara lax. Men jag är mer för kött, säger Joacim.– Kött är nog godare, älgkött och oxfilet. Jag äter fisk en gång varannan vecka. Då är det lax eller röding. Det funkar väl, säger Marcus.
  • Johanna Hjelm till vänster och Tilda Jönsson är båda 11 år, bor på Frösön och går i 5:an på Östbergsskolan. De gillar fisk och tycker att de äter det ganska ofta.– Typ en gång varannan vecka, säger Johanna.– Varje vecka kanske man inte äter fisk. Men det blir en gång i veckan i genomsnitt, säger Tilda.Hon föredrar kött framför fisk och säger att fläskfilet är en av hennes favoriträtt­er. Men Johannas favoriträtt är en fiskrätt.– Sushi. Det smakar bra.Fredrik Andersson från Fjäl i Lit och ­David Boström från Torvalla är båda 13 år gammal. De går i 7:an på Prolympia i Stadsdel Norr och berättar att det i skolan är fisk en gång i veckan, minst. Och de ­gillar fisk lika mycket som de gillar kött.– Lax mest, och rödspätta och torsk, nämner Fredrik som sina favoritfiskar.– Torsk, abborre och lax, väljer David.Och utifrån undersökningen säger de att det bara är att fortsätta med fisk­ätandet.

Blir man smart av att äta fisk?
En studie med närmare 4 000 tonårspojkar i Västra Götaland visar att fisk i alla fall ger höjd IQ.

Annons

När grabbarna var 15 år deltog de i en undersökning om matvanor. Merparten, 58 procent, svarade att de åt fisk en gång i veckan och 20 procent angav att de åt fisk oftare än en gång i veckan.

De som åt fisk minst en gång i veckan klarade sig senare bättre i de intelligenstester de gjorde vid värnpliktsmönstringen tre år senare än de som sällan åt fisk.

av undersökningen vid Göteborgs universitet visade att de som åt fisk en gång i veckan i medeltal fick 6 procent högre poäng i intelligenstesterna än de som sällan åt fisk.

Och de som åt fisk oftare än en gång i veckan fick 12 procent bättre resultat, 12 procent högre IQ.

Kjell Torén vid Sahlgrenska Akademin som lett studien hävdar i Göteborgs-Posten att skillnaderna står sig även när man väger in faktorer som bland annat ekonomisk standard, hälsotillstånd, vikt och motionsvanor.

ÖP pratade fisk med sex tonåringar på Gågatan i Östersund. Två går på gymnasiet, två på högstadiet och två på mellanstadiet.

Mer läsning

Annons