Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan datorer bli så smarta att de krossar oss som myror?

/
  • Google är pionjär, men inte ensam, om att skapa självkörande bilar. En viktig komponent i den är att den måste vara lärande så den kan hantera alla tänkbara och otänkbara situationer. Den har alltså en artificiell intelligens.

Under lång tid har man pratat om Artificiell intelligens (AI). Alltså konstgjord intelligens som kan ta egna beslut – och utvecklas och förändras utifrån det. Det är något som skulle kunna revolutionera våra datormanicker i alla former och storlekar.
Men det oroar också forskare som varnar för att okontrollerbar artificiell intelligens kan bli mänsklighetens undergång.

Annons

Det var till och med ett helt seminarium om det under nobelveckan i december.

I populärkultur har artificiell intelligens funnits och debatterats länge. Den ses som en möjlighet att lyfta mänskligheten till nya storheter, men också som hot mot densamma.

Att en robot med artificiell intelligens kan skada sin skapare gjorde att science fiction-författaren Isaac Asimov lade grunden till robotikens lagar:

1. En robot får aldrig skada en människa eller, genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.

2. En robot måste lyda order från en människa, förutom om sådana order kommer i konflikt med första lagen.

3. En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med första eller andra lagen.

Senare tillkom även en fjärde lag (den nollte lagen): 0: En robot får inte genom handling, eller underlåtelse att handla, orsaka att mänskligheten skadas. Vi har också filmer med exempel på AI (svensk översättning tagen från Wikipedia).

Nu behöver det inte vara en robot, den kan vara en mängd robotar sammankopplade med ett jättestort datornätverk. Som, jag vet inte, internet...

I och med att bland annat Google (men de är långt ifrån ensamma) gör stora framsteg på AI-området så har det som tidigare var science fiction börja diskuteras på allvar: Hur ska vi kunna bygga in spärrar i AI så att den inte utrotar oss?

Men, kanske du undrar, hur kan man komma till slutsatsen att AI troligtvis kommer att skada mänskligheten på ett eller annat sätt?

Jo, man ser risken överhängande att en självutvecklande artificiell intelligens kommer kunna göra sig så mycket intelligentare än mänskligheten att den inte tycker vi är värd att lägga någon energi på. Vi kan ur dess synvinkel bli lika viktiga som myror i ett hus. Alltså något besvärligt man bör bli av med.

Men det kan också vara så att en AI kan utrota oss utan att det egentligen är meningen.

Som exempel tas cancerbekämpning. En slarvig begäran om att utrota cancern kan göra att den artificiella intelligensen kan komma till slutsatsen att det mest effektiva, eller enda, sättet att få bort cancern på är att utrota mänskligheten. Så var det problemet löst.

Det kanske är svårt att greppa det här med att något som är så mycket intelligentare än oss vill utrota oss, men tänk på hur mycket ni bryr er om myror eller getingar. Hur många av er skulle kolla extra för att inte trampa på en myra? Eller låter ett getingbo vara om den sitter på er altan? Både myror och getingar är viktiga för kretsloppet, men ni skulle inte gråta över vare sig myran eller getingen.

Så varför skulle en oändlig intelligens göra det över oss?

Läs mer om automatisering och AI här: Vem ska betala för alla billiga prylar när ingen har något jobb?

Läs fler krönikor av Simon Sjödin:

Så blir teknikåret 2016 – jag tittar djupt in i kristallkulan

Strömning av film och musik - i år slog det genom ordentligt

Apple TV kommer inte att skada Xbox och Playstation

Tack medicinvetenskapen för att jag kan laga mina tänder smärtfritt

Här hittar du alla krönikor fint samlade på en sida

Mer läsning

Annons