Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart: Arla börjar producera hushållsost i Östersund – investerar 25 miljoner i mejeriet

Enligt ett pressmeddelande från Arla på måndagen kommer företaget börja producera hushållsost gjord på mjölk från Arlagårdar i Jämtland på mejeriet i Östersund.

Annons

I tv-inslaget kan du höra Mikael Backman, platschef på Arlas mejeri i Östersund, berätta om framtiden.

I pressmeddelandet framgår att Arla kommer investera 25 miljoner i en ny produktionslinje på mejeriet i Östersund och osten kommer vara tillverkad av mjölk från Arlagårdar i Jämtland.

I pressmedelandet skriver man också att mejeriet förväntas ha kapacitet att producera upp till 1 000 ton hushållsost per år. Om det hela går bra kan produktionen också komma att utökas. Planen är att osten kommer finnas till försäljning från maj 2017.

- Vi är väldigt nöjda både med satsningen på mejeriet och med att vi snart kan erbjuda svenskarna en jämtländsk hushållsost. Hushållsost är en av Arlas paradgrenar och därför är vi lite extra stolta att vi nu utökar sortimentet med en högkvalitativ, lokalproducerad ost från vårt mejeri i Östersund, säger Johan Karlström, marknads- och försäljningsansvarig för ost och smör i Arla Sverige, i pressmeddelandet.

Enligt uppgifter i pressmedelandet kommer arbetet med den nya produktionslinjen för hushållsosten att börja omgående.

Men som ofta i sådana här sammanhang finns det ett "men".

Samtidigt som Östersund satsar på hushållsosten, slutar man produktionen av gouda och edamer samt specialostar. Den produktionen flyttas till Götene mejeri. Därför är det oklart hur det blir med jobben i Östersund. Om dagens 60 anställda kommer att utökas, ligga kvar på samma nivå eller rent av minska.

Arbetet med den nya produktionslinjen på Östersund mejeri inleds omgående. Parallellt med detta påbörjas en konsekvensanalys av det framtida personalbehovet. När den analysen är klar inleds lokala konsekvensförhandlingar.

Dessutom ska hela Arlas verksamhet i Östersund omdisponeras så att den koncentreras til en enda fastighet på nuvarande område. Det jobbet inleds omgående

Läs mer:

Plus: Historien om hur Östersund blev messmörets huvudstad

Fjällbrynt flyttas från länet – hamnar i Haninge (10 maj 2016)

Mejeriet slutar tillverka pizzaost i april (12 februari 2016)

Mer läsning