Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsumerar du mindre nu?

/
  • Hur mycket handlar handlaren? ”Precis lika mycket som förut”, säger Jonas Gabrielsson, en av ägarna till Expert Kärnan.Han är kritisk till hur massmedierna skriver om lågkonjunkturen. Det är alldeles för pessimistiska beskrivningar, tycker han.”Krisen är för uppblåst. För ett år sedan märkte man en viss försiktighet hos kunderna. Men nu är det låga räntor och skatter. Klart det är annorlunda för någon som blivit arbetslös. Men de flesta har faktiskt jobb.”
  • David Sandlund är ute på stan med barnen Lilly, 15 månader, och Assar, 3 veckor.– Jag handlar mindre, men det beror på att jag är föräldra­ledig. Vi är lediga ganska länge och det påverkar ersättningen, säger David Sandlund.– Framförallt är det lyxkonsumtion som får stå över, som  bättre kläder, alltså ickefunktionsplagg. Sedan blir det mindre teknikprylar, sånt som inte är nödvändigt helt enkelt.Köpa mindre är bara bra, menar David Sandlund.– Det gör ingenting om folk konsumerar mindre. Folk köper nytt varje år. Varför inte lägga på nån tusenlapp och köpa en jacka som håller i flera år?
  • – Jag blir mer och mer medveten och  köper klart mindre. Jag försöker åter­använda mer, kläder till Erik, leksaker. Det går att göra om saker, det finns mycket man kan göra, säger Kristina Petri med sonen Erik, 16 månader.

Hälften av svenskarna konsumerar på samma sätt som de gjorde för fem månader sedan.
Resten handlar mindre, enligt en färsk undersökning.

Annons

Det betyder att många alltså dragit ned betydligt på sin konsumtion.

Undersökningen har gjorts av Novus Opinion på uppdrag av tjänstemännens fackorganisation TCO.

Novus Opinion har jämfört hur folk svarade i oktober och nu fem månader senare.

Tolv procent av de tillfrågade menade att de har ändrat sina semesterplaner.

En knapp fjärdedel uppger att de dragit ned på inköp av hemelektronik och en femtedel svarade att de dragit ner på klädinköp.

ÖP gick ut på stan och frågade några personer om de ändrat sina konsumtionsvanor jämfört med för ett år sedan.

Mer läsning

Annons