Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Nepal behöver plats i nyhetsflödet för lång tid framöver

/

Morgonrusning i Katmandu.

Annons

Jag släpper inte bakhjulet på min guides mountainbike med blicken. Med intensiva tramptag visar han vägen genom ett kaos av bilar, mopeder, gående och hundar på gator till hälften av lera och till hälften av söndersprucken betong.

Det går förvånansvärt fort att komma ut ur den överbefolkade stan med ett virrvar av smala gränder, myller av hus max tre våningar höga och alla sina tempel.

På cykel. En härlig känsla, en klar och fuktig luft. Solen börjar värma bort nattkylan från Himalaya. Bergen ständigt närvarande i vårt synfält.

Katmandus skyline saknar nog motstycke i klassen världshuvudstäder.

Nu är den sönderbruten. Av två jordbävningar.

Värst rapporteras förödelsen vara ute på landsbygden.

Jag tänker på skolan vi cyklade förbi några timmar senare. En sliten betongbyggnad fylld av barn i låg och mellanstadieåldrarna som skrattade och vinkade åt två svettiga män på cykel.

Hur gick det med den? Överlevde barnen?

Tre veckor har gått sedan första katastrofen kom över ett av världens fattigaste länder och krävde minst 8000 dödsoffer. Tillräckligt lång tid för att katastroflarmen i nyhetsmedierna ska börja tystna men i Nepal har ett mycket mödosamt återuppbyggnadsarbete bara hunnit påbörjas.

Så i tisdags ett nytt skalv, nästan lika kraftigt som det första. Den här gången var jordbävningens centrum längre upp i Himalaya nära staden Namche Bazar på leden till Mount Everest. Ett nytt svårtillgängligt jordbruksområde har drabbats. I Katmandu flydde människor återigen ut ur sina hus.

I dag publicerar ÖP ett reportage från Jyamrung som ligger i det mest skadade området nära den första jordbävningens epicentrum. En by som i stort sett jämnades med marken av skalvet. Här har föreningen Tuki Nepal med kopplingar till Sverige under tio år drivit ett småskaligt stödprojekt som gett invånarna ny skola och elström. Nu är skolan raserad och strömmen borta. Hjälparbetet behöver startas om från början.

Jyamrung ligger relativt nära Katmandu. Ändå är det mycket svårt att ta sig fram dit med någon form av fordon. Reportagetteamet tvingades lämna sin jeep och gå de sista kilometrarna fram till byn längs en stig.

Alls inget ovanligt i Nepal. Långa transporter till fots av åsnekaravaner eller bärare är ofta det enda sättet att nå fram. Därför är det inte svårt att föreställa hur besvärlig återuppbyggnaden kommer att bli.

Jordbruksfolken på Himalayas sluttningar är redan utsatta för klimatkatastrofen. De har sett hur vattenflödet på åkrarna sinat i takt med att Himalayas glaciärer smälter ihop.

På det två kraftiga jordskalv i följd på kort tid.

Nepal behöver plats i nyhetsflödet för lång tid framöver, efter att de värsta katastrofscenariorna lagt sig. Ett land som plågas av korruption, är utsatt för människohandel och bidrar med tusentals gästarbetare till oljeländer som Qatar där de bygger arenor till fotbolls-VM med livet som insats.

Men också ett land som börjar se en bättre framtid, med politisk stabilitet, ordning och reda för bland annat turistnäringen.

Det tycks finnas en skrämmande naturkatastrofernas logik om att de redan mest utsatta drabbas värst. I Banda Ache, på Haiti och nu i Nepal.

Återuppbyggnaden har börjat i Nepal

Karin från Östersund hjälper skadade i Nepal

Mer läsning

Annons