Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan bygger nytt för 68 miljoner kronor: "Börjar få brist på utrymmen"

En större och mer lättillgänglig församlingsgård ska göra livet lättare både för personal och kyrkobesökare. Det hoppas Östersunds församling som vill lägga 68 miljoner kronor på en ombyggnation vid Stora kyrkan.

Annons

– Dels handlar det om att vi vill modernisera församlingshemmets lokaler, men också att bygga inför framtiden och bli mer konstadseffektiva, säger kyrkoherden Börje Viklander.

Planen, som kyrkofullmäktige ska ta ställning till 9 november, är omfattande.

Förutom en renovering av det befintliga församlingshemmet ska det byggas ihop med kyrkan, med hjälp av ett helt nytt tvåvåningshus som får egen ingång från Brunflovägen.

– När kyrkbesökarna måste ta på sig ytterkläderna efter gudstjänsten ser vi att många av dem väljer att gå direkt hem istället för att komma till församlingsgården. Med den här lösningen behöver de inte gå ut för att för att komma dit, säger Börje Viklander.

Kyrkoherde Börje Viklander på platsen där han hoppas att församlingshemmets nya byggnad kommer att stå om några år. Nu är det upp till onsdagens kyrkofullmäktige att bestämma om det ska bli verklighet.

I det nya huset kommer det att finnas ett café med uteplats och utrymmen för ungdomsverksamhet. I våningen ovanför blir det kontor för kyrkans personal, vilket i sig är en bärande anledning till att kyrkan vill genomföra hela projektet.

– I dag sitter vi utspridda och den här lösningen innebär att tio anställda kan flytta hit från församlingsexpeditionen på Södra Gröngatan, vilket gör att vi kommer att sitta samlade och kunna jobba mer effektivt hädanefter, säger Börje Viklander.

En flytt från Södra Gröngatan skulle innebära att kyrkan kan sälja den fastigheten, vilket utifrån dagens marknadsvärde skulle täcka upp en dryg tredjedel av kostnaderna för det planerade byggprojektet.

Om kyrkofullmäktige godkänner planen är tanken att komma igång med projektet redan till våren eller försommaren 2017 och den sammanlagda byggtiden beräknas till cirka två år.

– Även om vi har fått färre medlemmar de senaste åren så har antalet aktiviteter ökat så mycket att vi börjar få brist på utrymmen. Så det här känns som en positiv och rolig sak att jobba med, säger Börje Viklander.

Läs också:

Tusen ljus ska minna om de döda.

Ja till utbyggnad av Storsjöteatern.

Rekordökning av huspriser på landsbygden – Krokom ligger trea på listan.

Politiker ändrar sig - skjuter till pengar till skolidrott i Härjedalen.

Mer läsning

Annons