Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågt deltagande i skolval

Bara var sjätte elev på Wargentinsskolan röstade i skolvalet till Europaparlamentet. Piratpartiet fick flest röster.

Annons

Det var de 1 953 eleverna i årskurs ett, två och tre vid Wargentinsskoledelen av Jämtlands Gymnasium som hade rösträtt i valet som genomfördes på internet under onsdagen och torsdagen.
De 330 röstande gav ett valdeltagande på 16,9 procent. Det är lågt som i ett kyrkoval och mindre än hälften av andelen svenska röstberättigade, 37,9 procent, som röstade i valet 2004 till Europaparlamentet.
Segrare blev enfrågepartiet Piratpartiet som samlade 111 röster, 33,6 procent. Överfört till valet 7 juni till Europaparlamentet skulle det ge 6 av de 18 svenska platserna i parlamentet.
Socialdemokraterna fick 51 röster – 15,4 procent, följda av Moderaterna med 46 röster, Miljöpartiet 33, och Centern 20 röster motsvarande 6 procent av rösterna.
De 14 rösterna som Vänsterpartiet fick motsvarar 4,2 procent av rösterna och är alldeles över partispärren på 4 procent som gäller såväl för det svenska valet till Europaparlamentet som för valet till riksdagen.
Folkpartiets 13 röster i skolvalet placerar partiet alldeles under spärren. Ännu färre röster fick bland andra Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Mer läsning

Annons