Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mia Ternström sjunger om hemlängtan med Dramatens Romeo och Juliakör

För Mia Ternström får föreställningen "Hemlängtan" dubbel betydelse i helgen. Nu besöker Dramatenensemblen Romeo och Juliakören Östersund för första gången på tio år. Och Mia återvänder till sin födelsestad.

Annons

– Hemlängtan är en eftertänksam och mjuk föreställning. Den handlar om när historien upprepar sig, förklarar Mia Ternström.

Hon kommer för att sjunga i sin tidigare hemstad tillsammans med den fem sångare och musiker starka kören. I föreställningen sjunger man som i körens andra verk i historisk ton. Den utgår från brev som skickades av 1800-talets svenskar som utvandrade till Amerika.

– Det är en musikalisk tillbakablick. Men allt är inte redan berättat. Jag blev chockad av att en fjärdedel av svenskarna som utvandrade utsattes för religionsförföljelse. Jag förstod att Sverige var fattigt och det var därför man lämnade landet för något annat. Men att man inte fick tro på vad man ville var nytt för mig.

På scenen i "Hemlängtan" står fem sångare, musiker och skådespelare i föreställningen som ska förkroppsliga känslorna från de utvandrade 1800-talsmänniskorna.

– I breven kan man läsa om att det var jobbigt att inte kunna språket och att man samlades som svenskar i det nya landet. Man försökte hålla i de svenska traditionerna, men att det var också spännande med det nya, att kvinnorna ammade öppet minns jag nämndes i ett brev. Det är väldigt lätt att se hur vi svenskar kände då för att försöka förstå de som utvandrar och invandrar idag.

Föreställningen låter i en blandning av psalmer och folkvisor. Dessutom hörs stilen sacred heart som den nutida publiken lär koppla till blues och jazz. Man kommer också känna igen countrytonen, menar Mia.

Dramaturgin kan därutöver vara lite chockande, förklarar Mia Ternström.

– Man kan reagera på att det inte har en början och ett slut. "Hemlängtan" är mer ett kollage skrivna av människor från 150 år sedan. Det är en ton och en känsla för den tiden.

"Hemlängtan" spelas på söndag kväll på Storsjöteatern.

Romeo och Julia-kören spelar föreställningen Hemlängtan på Storsjöteatern söndag 19 februari.

Mer läsning

Annons