Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Micke Mojo: När jag blev en mördare i min systers ögon

/

Somliga stunder känner jag sorg över det faktum att jag är pälsdjursallergiker.

Annons

Jag är exkluderad från den där djupa samhörigheten som folk tycks känna med sina fyrbenta vänner. Ja, somliga verkar rentav känna större kärlek till svansviftande golden retrievers, trubbnosade perserkatter och chilenska nakenråttor än till människor. Det är kanske inte så konstigt då djur vare sig ägnar sig åt att starta väpnade konflikter eller begår våldtäkt på miljön. Undantaget skulle väl vara kossor då vars matsmältning sägs skapa gashaltiga pruttar som står för en stor del av jordens skadliga växthusgaser. Fast det är ju egentligen inte deras fel, då de är en del av människans mjölk- och köttproduktion.

Jag har inte alltid varit allergisk. I min tidiga barndom skaffade vi nämligen katt efter att ha nappat på en annons i lokaltidningen. Katten hämtades i en liten by utanför Östersund och jag och min syster fick välja bland de små ystra pälsbollar som pipande kröp runt i huset. Vi fastnade för en liten svartvit kisse som tyvärr hade fått morrhåren avklippta av familjens busfrö. Den såg så ynklig ut att våra barnhjärtan svämmade över av empati. "Det är en hon", sa bondmoran och lämnade över kattstackarn i vår ägo. Således åkte vi därifrån med en kattfröken som fick heta Smulan. 

Smulan var en älskvärd katt, och på utekatters vis kom den och gick som den ville när den inte var hemma och förgyllde familjens tillvaro. Efter något år så beslutade vi oss för att ge katten p-piller då vi vare sig ville utsätta den för något operativt ingrepp eller önskade oss kattungar. P-pillren intogs inte frivilligt och vi fick använda oss av allehanda knep för att katten skulle svälja dem.  Döm om vår förvåning när vi tittade ut genom fönstret en dag några månader senare och såg vår Smulan på ryggen på grannens honkatt, utförandes en rapp höftrörelse som inte kunde misstolkas. Den chock som det innebar för min syster att åse denna oblyga fortplantningsprocess fick henne att öppna fönstret och vråla "men vad göööör du Smulan?" Katten betraktade oss med bakåtstrukna öron och kyliga gröna ögon som tycktes undra om vi saknade minsta mått av anständighet i våra mänskliga kroppar. Avbryta en herdestund i dess klimax? Men faktum kvarstod. Smulan var en han. Kanske hade vi förstått det tidigare om vi hade uppmärksammat vissa uppenbara tecken, som att den till exempel hade tydligt synliga testiklar, men icke. Vi hade alltså inte ens de mest uppenbara biologiska kunskaper vad gäller katter.

Ungefär vid denna tid började jag uppvisa tydliga tecken på allergi i samband med beröring av katten. Röda kliande ögon, rinnande näsa och efter ett tag också fullt utvecklad astma. Vi levde i förnekelse ett tag, men efter några nära-döden- upplevelser med anafylaktisk andnöd konstaterade sjukvården kraftig pälsdjursallergi hos undertecknad. Vi var alltså tvungna att göra oss av med katten. Ingen av oss i familjen ville detta då vi älskade djuret, men det fanns inga alternativ. Att ge bort den gick inte. Den kom tillbaka efter ett tag. 

Katten fick somna in hos veterinären när min storasyster var på klassresa. Hon var otröstlig när hon kom hem. I många år efteråt fick jag frågan av henne. "Hur känns det att vara mördare, bror? En oskyldig katt fick sätta livet till på grund av din inbillade snuva" . "Nja, helt oskyldig var den inte, försökte jag. En och annan gråsparv fick allt sätta livet till." Men så var det. Jag var kattbödeln från Frösön och det var en tung börda. När mina barn i dag undrar varför vi inte har katt eller hund så svarar jag undvikande att jag är allergiker. Jag har undvikit att svara på frågan hur jag vet det ända tills nu. 

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android.

Läs fler krönikor av Micke Mojo:

Jag fick springa hem med handen för rumpan

En rockikons färd till sista vilan

Mer läsning

Annons