Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittuniversitetet krävs på stödpengar

Kostnader för jackor med felaktig EU-logga och personal slår Tillväxtverket ner på när de kräver tillbaka stödpengar.

Annons

För lite mer än 6 år sedan fick Mittuniversitetet, Miun, 3,2 miljoner i EU-stöd för ett projekt vid namn "Brobyggande stödstrukturer". Utöver EU-pengarna pyntades det in ytterligare 3.2 miljoner från annat håll, precis enligt reglerna.

Nu har dock stödet granskats av Ekonomistyrningsverket, ESV, och med det som grund kräver Tillväxtverket tillbaka delar av pengarna.

Det de slår ner på är följande:

1. Köp av sex jackor till en kostnad på 21 168 kronor. Enligt ESV så är dessa kostnader inte nödvändig för projektets genomförande. Dessutom påpekas det i en parantes: "Jackorna följer inte de grafiska riktlinjer vilka har felaktig EU-logga".

2. En del av personalkostnaderna som ESV inte anser är stödberättigande. Först ansåg de att hela kostnaden på 798 046 kronor var fel, men sedan Tillväxtverket haft synpunkter på det, så ändrar de beloppet till 57 693 kronor. Det är mellanskillnaden mellan det belopp projektet bokförde det den kostnad de hade enligt tidrapporter. Projektet bokförde alltså högre personalkostnader än vad tidrapporterna visade enligt ESV.

Räknar man ihop de kostnaderna så kommer man fram till att 79 131 kronor inte var stödberättigande enligt ESV. Eftersom EU gått in med hälften av dessa pengar, så kräver Tillväxtverket tillbaka 39 565 kronor.

Mer läsning

Annons