Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myntbetalning i p-automater ska avskaffas i Östersund

Myntbetalning på Östersunds parkeringsplatser är snart ett minne blott. I sommar blir de gamla mynten ogiltiga så kommunen väljer då att avskaffa möjligheten att betala kontant.

Annons

Den tredje oktober introducerades de nya mynten i svenskarnas plånböcker och slutet av juni kommer även att innebära slutet för de gamla mynten. I och med att de blir ogiltiga passar Östersunds kommun på att avskaffa möjligheten att betala parkeringsavgiften med mynt. Alternativet hade varit att bygga om de befintliga parkeringsautomaterna så att de är anpassade till de nya myntens form, vilket kommunen ansåg vara för dyrt.

Östersunds kommuns trafikingengör Jan Asplund menar att detta även kommer underlätta arbetet för kommunen.

– Det är besvärligt att hantera myntbetalningen både för oss den som parkerar. Nu slipper vi tömma automaten och arbetet med mynten därefter, och den som parkerar slipper gå fram och tillbaka mellan bilen och parkeringsautomaten för att betala, säger Jan Asplund.

Sedan 2005 har alternativet att betala med hjälp av mobiltelefon i Östersunds kommun funnits och vid årsskiftet betalade 25 procent med telefonen, lika många valde att lägga mynt i automaten medan den största andelen, 50 procent betalade med kort under 2016.

Mer läsning

Annons