Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nålar kan lindra din rinnande näsa

/
  • Nej, det gör inte ont. Akupunkturnålarna finns i en mängd olika storlekar men själva behandlingen gör inte ett dugg ont.
  • Kroppens olika organ är sammankopplade med bestämda punkter på kroppen, en nål häver obalansen och återställer kroppens energiflöde.
  • Rolf Elvegård använder sig av både tungdiagnostik och puls­diagnostik. Genom att läsa av rytm och styrka på handledens tre olika pulspunkter kan han lokalisera patientens kroppsliga obalans och utforma en lämplig behandlingsplan.

Det finns många alternativa sätt att behandla sin pollen­allergi på. Allt fler vänder sig till mer otraditionella metoder för att behandla rinnande näsor och kliande ögon, akupunktur är en av dem.

Annons

Rolf Elvegård i Östersund har utövat den allt mer populära behandlingsmetoden sen början av 90-talet. Han förklarar att syftet med akupunktur är att återställa balansen i kroppen, obalans kan uppstå av flera olika anledningar och istället för att enbart fokusera på symptomen så behandlar en akupunktör roten till problemet.

Allergier och astma kan uppstå av flera olika anledningar. Och enligt den kinesiskt medicinska filosofin borde varje fall behandlas och anpassas individuellt beroende på fall och person då ursprungen till samma problem ofta skiljer sig åt.

energikanaler i kroppen och ibland uppstår det blockeringar i kanalerna. När akupunkturnålarna sticks in på punkter som binder samman kanalerna så de löser upp blockeringarna och energiflödet återställs, förklarar Rolf Elvegård.

Det är alltså blockeringarna som sätter kroppen i obalans. Han förklarar även att akupunktur inte har några biverkningar, till skillnad från en del ämnen som förekommer i receptbelagda läkemedel. Många av hans patienter har behandlats för olika åkommor och använder nu akupunktur i ett förebyggande syfte. En av dem är Berit Cederwall från Hede, hon har använt nålar som behandlingsmetod i nästan 30 år.

– Jag har alltid varit ganska motsträvig när det kommer till läkemedel, jag hade pollenallergi som övergick i astma, eksem och reumatism. Läkarna sa att jag var kroniskt sjuk och att jag skulle vara tvungen att äta mediciner livet ut. 1984 tog jag min sista utskrivna tablett och gick helt och hållet över till akupunktur, sen dess har jag bara blivit bättre. Nu känner jag inte av någon allergi eller astma överhuvudtaget.

Pollenallergi brukar främst behandlas mot de akuta besvären under den rådande högsäsongen, men under årets mindre pollentäta perioder kan man behandla allergin på ett djupare plan, i förebyggande syfte.

Mer läsning

Annons