Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa år blir det fritt fram för dubbla efternamn

Från och med juli nästa år förändras reglerna vad gäller personnamn. Bland annat blir kommer efternamn inte längre att tilldelas automatiskt vid födseln och det blir möjligt att ta dubbelt efternamn.

Annons

Laila Bagge är nog en av många som jublar över att det nu blir fritt fram med dubbla efternamn. Hon tvingades att ta Bagge som mellannamn när hon gifte sig och ville ta dubbelnamnet Bagge Wahlgren. När hon sedan skiljde sig var det inte helt lätt att få tillbaka namnet Bagge.

Enligt Skatteverket är de två viktigaste förändringarna att efternamn inte längre kommer att ges automatiskt vid födsels och adoption och att man ska kunna ta dubbelt efternamn. Skatteverket blir också ensam myndighet att ta beslut om personnamn.

”Valmöjligheterna ökar och fler personer kommer att få ha den namngemenskap de länge önskat nu när hela familjen kan ha dubbelt efternamn” skriver Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Kicki Gustafsson: Nej, inte ens fotbollstraditioner är huggna i sten!

Hon tror också att namnärenden förenklas när de hanteras på en myndighet.

Utöver att föräldrar själva måste anmäla efternamn vid födsel och adoption kommer vanliga efternamn som Nilsson, Andersson och Johansson att kunna förvärvas fritt av alla. Enligt Skatteverket kommer det även bli enklare att byta namn och det kommer att gå att byta namn flera gånger. Ändringarna kommer att gälla från den 1 juli 2017.

LÄS OCKSÅ: Debatt: Gör svarta byggjobb vita igen

Mer läsning

Annons