Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattpersonalen känner sig hotad till tystnad

Nattpersonalen på hjärtenheten är upprörd över att 200-kronorsersättningen tas bort. Men de känner sig hotade till tystnad.

Annons

Flera ur personalen på hjärtenheten vill prata med ÖP, men känner sig rädda för att gå ut med sina namn. De är rädda för att det ska slå tillbaka på dem.

– Jag känner mig hotad i min tjänst. Personalchefen är inte vänligt inställd till nattpersonal, säger en sjuksköterska.

De är kritiska till att informationen inte först ut till personalen på ett bra sätt.

– Man är besviken på att informationen kommit genom media, facket och långt senare via personalchefen, som borde ha informerat oss först av alla, säger en sjuksköterska.

när tillägget på 200 kronor per natt infördes, så var alla medvetna om att den var tillfällig. Men det var för elva år sedan.

– Det glömdes bort att den var tillfällig och nu förväntar man sig den. De som nyanställts vet inte om att det är ett tillfälligt påslag, säger han.

sjuksköterska berättar att hon blir upprörd när hon hör argumentet att det nu är lätt att rekrytera nattpersonal och att ersättningen därför inte behövs.

– Det är ju på grund av att ersättningen finns. Nu får vi en rejäl lönesänkning. Det känns så konstigt, säger hon.

att hon tappar 1 600 kronor i månaden, andra som jobbar enbart natt tappar uppemot 2 400 kronor. De allra flesta på avdelningen tappar minst 1 000 kronor i månaden. Det handlar om runt 10 till 15 procent i lönesänkning.

– Det för att göra samma jobb som man gjort hela tiden, säger en sjuksköterska och skakar på huvudet.

sjuksköterska känner sig lurad. Hon har gått med på att jobba många kvällspass till sommaren för att på det sättet både hjälpa arbetsgivaren och få mer ledigt. Men det var före det blev klart att de 200 kronorna ska bort.

– Jag tänker inte gå natt om ersättningen inte är som den var när jag gick med på schemat, säger hon.

från många olika avdelningar som vänt sig till landstingsstyrelsen och Björn Ahlnäs för att kritisera besparingen.

Av den anledningen har Ahlnäs skickat ut ett öppet brev där han betonar att detta måste göras annars måste fler sägas upp och ännu mer vård tas bort.

– Det är skuldbeläggande och dåligt skrivet. Han borde fokusera på sin egen insats i det hela. Den enda kontakt jag haft med honom är via det där brevet och då finns det med en falsk siffra. Det beror antingen på inkompetens eller så ljuger han och då är han otäck. Han har nog räknat fel, säger en sjuksköterska.

Räkneexemplet handlar om vilken lön en undersköterska har och det är räknat fel med 3 000 kronor.

Mer läsning

Annons