Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det klubbat – sjöräddningen i Storsjön är här för att stanna: "Vi har övat enormt mycket"

Sjöräddningssällskapet kunde på torsdagmorgonen presentera en ny permanent station – RS Storsjön.
– Det är det här vi har kämpat för. Det har varit nervöst de sista veckorna inför ackrediteringen. Men allt gick bra! säger Peter Allansson, stationsansvarig vid RS Storsjön.

Annons

Bild från sommaren 2015, innan stationen blev permanent.

Att Sjöräddningssällskapet nu etablerar sig även i insjöar är en medveten strategi.

– I dag sker merparten av alla drunkningsolyckor i insjöar. För att verkligen nå vår vision – noll omkomna i svenska vatten – måste vi agera i allt större utsträckning vid insjöar, säger Andreas Arvidsson, operativt ansvarig på Sjöräddningssällskapet i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Möt personerna bakom Sjöräddarna som ska göra Storsjön säkrare

Peter Allansson, gymnasielärare till vardags och Storsjöns första stationsansvarige för nyetablerade Sjöräddningsstationen. Nu har också Storsjön fått vad kusterna redan har – frivilliga som kan rycka ut på båtlarm.

– Nu är vi enormt lättade, glada och stolta. Vi har övat enormt mycket det här året, till exempel simulerat grundstötningar och övat på att ta upp personer upp vattnet. Dessutom har vi blivit utkallade på ungefär 20 larm under sommaren, så det är ju tydligt att vi behövs, fortsätter Peter Allansson, stationsansvarig vid RS Storsjön i ett pressmeddelande.

Han tycker också att samarbetet med räddningstjänsten har fungerat bra, trots att de har en stor yta att täcka och att Storsjön gränsar till flera olika kommuner.

– Vi har ett jättebra samarbete med räddningstjänsten i hela Jämtland. Flera av våra frivilliga är också anställda inom räddningstjänsten. Det gör att vi får samma rutiner och kan dra fördel av varandras kunskaper.

LÄS ÄVEN: Pojkar tappade årorna i Storsjön – Sjöräddningssällskapet ryckte ut

I klippet nedan kan ni se när vi följde en övning sommaren 2015.

Mer läsning