Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det vårstädat på skolgården

/
  • Oskar Frost går i första klass på Körfältsskolan och tyckte att skräpplockardagar var en bra idé.
  • Axel Jönsson 7 år och Timmy Agerberg 8 år såg till att alla höstens löv samlades in och togs om hand.
  • Emma Ferdén, Zainab  Golam Hossein och Matilda Louise Liljeberg sorterade skräp som de hittat på  skolgården.
  • Kitty Sivertsson 7 år, Emilia Karlsson 8 år och Hanna Skårstedt 8 år lekte en lek som de kallade ”Mamma och barn städar”.

240 000 svenskar deltar i Håll Sverige Rents nationella skräpplockardagar, en öppen manifestation mot nedskräpning. 160 av dem fanns på en skolgård i Östersund.

Annons

I går hissade man grön flagg på Körfältsskolan som firade vårens ankomst med en ordentlig städ- och skräpplockardag.

Förskolläraren Margareta Malmborg tycker det är viktigt att barnen är medvetna om miljön och möjligheterna att värna om den:

– Det är jätteviktigt att lära barnen om sopsortering, kompostering och miljötänkande, i bästa fall kanske de även tillämpar samma tankesätt hemma. Samtidigt är det viktigt att barnen får vara ute i naturen så mycket som möjligt. Och det har vi stora möjligheter till eftersom vi har gott om både skog och grönområden kring skolgården.

I egenskap av miljöcertifierad skola, är Körfältsskolan en del av landets största miljönätverk ”Grön flagg” och verkar under temat energi. De har i två år försökt dra ner sin energiförbrukning, detta har de gjort genom att installera nya, miljövänliga armaturer, dimmers och sensorer för att minimera den onödiga elförbrukningen.

Och i går inledde man dagen med en presentera resultaten, barnen fick veta att deras nya anpassningar bland annat hade minskat värmeförbrukningen med 21 procent.

Väl ute på skolgården var det full rulle hela förmiddagen när eleverna ur skolans lägsta årskurser sopade, krattade, sopsorterade och plockade bort skräp och kvistar från skolgården. Tillsammans med skolans vaktmästare hjälptes de sedan åt att packa och transportera de sorterade soporna till sopstationen.

Det var en bra dag enligt förmiddagens fejande elever, försteklassaren Oskar Frost tyckte att skolan gärna kunde ordna fler skräpplockardagar:

– Det är bra att vi gör rent på skolgården. Jag har sopat där borta vid dörren och så har jag sorterat saker i soprummet.

Sorterar du sopor hemma också?

– Ja, ibland. När jag känner för det.

Vild debatt utbröt när ÖP bad eleverna att avgöra vilken städsyssla som var roligast. Omröstningen slutade oavgjort mellan krattans och sopborstens unga supportrar.

Även Svenstaviks skola, Emanuels förskola och Böle byskola deltog i skräpplockardagarna.

Mer läsning

Annons