Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Sveriges Julgran på plats i Östersund

Nu står den där i ensam majestät och spanar ut över Rådhusgatan. Än så länge ganska naken – men det blir det snart ändring på.

Annons

Drygt en månad innan julafton så levererades de stora julgranarna till Östersund, både till hedersplatsen utanför Rådhuset, men även till Stortorget några hundra meter längre bort. Frågan är vilken som blir vackrast i år?

LÄS OCKSÅ: Julklappshjältar i Bredbyn gör julen glad för fattiga barn

I vanlig ordning är det en känd person som kommer att designa julgranen utanför Rådhuset, som även får äran att vara hela Sveriges julgran. Det här året har uppdraget gått till den samiska sångaren och skådespelaren Sofia Jannok.

– Jag har tydliga tankar på vad jag vill göra med granen. Det ska vara stilrent och med omsorg om djur och natur. Jag kommer också att ta upp ett aktuellt ämne med fokus på Sapmi, säger hon på Östersund kommuns hemsida.

LÄS OCKSÅ: Granen utanför Rådhuset hotad – därför kan den försvinna

Sofia Jannok själv kommer att fira julen i hembyn Rävudden, strax norr om Arjeplog, men hon får inte helt ledigt innan granen är färdigklädd. Resultatet får vi se 27 november, då hon kommer till Östersund både för att visa sin skapelse vid Rådhuset och för att hålla en konsert på Gamla teatern.

Sveriges Julgran arrangeras av Lions tillsammans med Östersunds kommun och med hjälp av näringslivet. Överskottet går varje år till barn och ungdomar i Östersund via olika projekt.

LÄS OCKSÅ: Sofia Jannok får uppdraget att klä årets julgran: "Jag är en riktig julgransfixare"

Julgranen utanför Rådhuset.

Julgranen på Stortorget.

Mer läsning

Annons