Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar den stora mat- och kulturveckan - människor från fem kontinenter kommer till Östersund

Till veckan kommer 250 deltagare från 54 länder till länet för att diskutera mat- och kulturfrågor och ta del av lokalt mathantverk. Men det är också öppet för allmänheten. Skördefest, filmfestival, teaterföreställningar, kurser och workshops är några av programpunkterna.

Annons

Samtidigt som Unesco-nätverket Creative Cities Networks har årsmöte i Östersund passar man på att visa upp det jämtländska mat- och kulturlivet. Anna Dahlén Eckermann från Östersunds kommun och Dag Hartman från Region Jämtland Härjedalen är två av arrangörerna bakom mat- och kulturveckan.

– Till en början var vi lite oroliga att det skulle bli få anmälningar men nu har det vänt. Vi tror och hoppas att 100 av 116 inbjudna städer blir representerade under veckan, säger Dag Hartman som är projektledare.

Mat- och kulturveckan är en del av Unesco-nätverket Creative Cities Networks årsmöte. Nätverket grundades 2004 och jobbar för att uppmärksamma och skapa utbyten inom bland annat gastronomi, konst, design, musik och film. För första gången hålls årsmötet i Östersund. Och förhoppningarna om att göra avtryck är stora.

– Att få möjligheten att arrangera mötet är oerhört prestigefyllt. Nu får vi en chans att marknadsföra oss både nationellt och internationellt. Många tycker att vi har en intressant profil så det ska bli roligt att visa upp vad vi har. Efter det här kommer man att känna till Östersund i såväl Shanghai, Peking som Bogota, säger Dag.

► Läs också: Lina Lindbäck: "Jag kommer inte hinna en bråkdel av det jag vill göra"

Det är också första gången årsmötet arrangeras på det här viset. Tidigare har man haft stängda strategimöten men nu väljer man att öppna upp och låta delegaterna ta del av det jämtlänska mat- och kulturlivet. Flera av mötena hålls ute på stan och många kommer att bo på hotell och vandrarhem inne i stadskärnan. Allt för att bevara den lokala prägeln.

– Det hade förstås varit enklare att lägga hela mötet på ett hotell utanför stan men vi vill visa upp Östersund. Vi vill att de ska förstå våra förutsättningar och se våra tillgångar. Men det är även ett sätt att visa medborgarna hur nätverket fungerar och varför vi jobbar med de här frågorna, säger Anna Dahlén Eckermann som är projektledare.

Några av målen med veckan är att marknadsföra regionen både nationellt och internationellt, att skapa nya samarbeten och ta fram underlag till nästa stora FN-konferens inom hållbar utveckling som arrangeras i Equador i oktober i år.

– Vi hoppas verkligen att kunna göra avtryck på nationell nivå. Vi kanske kan hitta samarbeten med exempelvis Kulturrådet eller Tillväxtverket. Nyligen hörde exportnätverket Team Sweden av sig och ville ha med oss och det var ju förstås roligt. Sedan är det bra för den regionala ekonomin. Många hotell är fullbokade och flera av delegaterna stannar kvar i länet under helgen, säger Dag.

► Läs också: Turister från hela världen betalar dyrt för att uppleva Jämtländskt mat- och kulturliv

Mat- och kulturveckan är också öppen för allmänheten och man kan vänta sig allt från matmarknad, filmfestival och konstutställningar till teaterföreställningar, kurser och workshops. Några av programpunkterna är skördefest med lokalt mathantverk på Stortorget. Designutställningen ”SZ-day” Shenzhen Design Award for Young Talents på Excercishallen Norr. Och filmfestivalen "Hungry!" som bland annat visar en film med kocken Tsukasa "Tim" Takeuchi som driver restaurangen Mikado i Östersund.

Creative Cities Network

Creative Cities Network grundades 2004 och är ett initiativ från UNESCO, avdelningen inom FN med ansvar för utbildnings- och kulturfrågor. Syftet med nätverket är att skapa utbyte inom områdena litteratur, film, musik, folkkultur, design, konst och gastronomi. Östersund har varit medlemmar i nätverket sedan 2010.

Konferensen är en del av det större gastronomiprojektet Creative Region of Gastronomy och finansieras bland annat med pengar från EU:s regionala utvecklingsfond men även av kommunen och regionen. I grundfinansieringen av årsmötet kommer 2 miljoner från tillväxtprojektet och 450 000 vardera från kommunen och regionen.

I början av juli valde dock kommunen att skjuta till ytterligare 490 000 till bland annat filmfestivalen.

De inbjudna delegaterna bjuds på mat under veckan men betalar resor och boende själva.

Mer läsning

Annons