Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Trafikverket bestämt sig om förbifart Brunflo – här vill de att den ska gå

Trafikverket hade tre olika alternativ när det gällde att leda E 14 förbi Brunflo. Nu har man bestämt sig för det gröna alternativet.

Annons

– Vi har valt korridoren "Skogen grön öst" för att det sammantaget ger den bästa lösningen om vi ser till natur och kulturmiljö, men även för att det blir färre boende som blir berörda av buller. Det är det alternativ som vi ser uppfyller målen att både öka trafiksäkerheten och tillgängligheten längs sträckan och som samtidigt ger den minsta störningen för omgivningen, säger Trafikverkets projektledare Ulrika Sundgren i ett pressmeddelande.

Läs mer: Så kan förbifart Brunflo komma att se ut

Enligt Trafikverket är det valda alternativet det som tar störst hänsyn till jordbruket och kultur- och rekreationsvärden i området. Hänsyn har också tagits till de kalkstenstäkter som finns kring Brunflo.

Se vårt tidigare inslaget med Ulrika Sundgren om varför det tar tid för att komma till skott om förbifart Brunflo. Klicka på play-knappen:

"Skogen grön öst" medför att vägsträckan blir lite längre än de övriga alternativen men enligt Trafikverket uppvägs det genom att det blir lättare att fortsätta utvecklingen av E 14 söderut.

Både Östersunds kommun och länsstyrelsen i Jämtland hade förordat alternativet "Skogen grön öst"

Läs mer: Splittrad syn på Förbifart Brunflo – alternativ ”Skogen” vann

Den förbifart som nu ska planeras är tänkt att vara en väg med så kallad 2+1-körfält med mötesseparering och ha en hastighetsgräns på 100 kilometer i timmen. I projektet ingår även en gång- och cykelväg genom Brunflo och att genomfarten genom Brunflo byggs om.

Ulrika Sundgren, projektledare på Trafikverket.

– Vi ska nu ta fram två vägplaner, en för förbifarten och en för ombyggnaden av genomfarten, som vi kommer att samråda om. Vi planerar att bjuda in till ett samråd med öppet hus i början av 2017. Vi hoppas att många då tar tillfället att komma och ställa frågor och lämna sina synpunkter, säger Ulrika Sundgren.

Här kan ni se några av tidigare inslag om förbifart Brunflo. Klicka på play för att titta:

Mer läsning