Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖFK tar ställning mot våld i nära relationer

/

Det nyblivna allsvenska fotbollslaget ÖFK bjuder in till en föreläsningsdag om våld i hemmet på FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor.
– Vi ska vara förebilder och gå i bräschen för andra föreningar och våga stå upp och ta ställning mot våld, säger Martin Johansson, ÖFK.

Annons

Martin Johansson, som arbetar på ekonomi och marknad på ÖFK, berättar att klubben inte bara ska vara en förebild för andra föreningar i länet utan även för de företag som sponsrar laget.

– Vi vill nå ut med ett budskap och vi kan göra det med vårt stora nätverk, säger Martin Johansson.

Han berättar att han blivit illa berörd av ÖP:s artikelserie om Våld i hemmet och att det därför känns extra bra att göra det här arbetet.

– Jag har varit lyckosam och växt upp i en lugn och fridfull familj. Men det går inte att veta vad arbetskamrater, lagkamrater eller klasskamrater går igenom. Det är fasansfulla saker som kan ske i hemmen. Artiklarna berörde mig verkligen och träffade mig rätt i hjärtat. Det är därför det är verkligen kul att vi kan hjälpa till att förebygga våld, säger Martin Johansson.

Själva föreläsningen arrangeras tillsammans med Östersundshem och den sker klockan 12 på Gamla teatern på onsdag nästa vecka. Det är initiativet Huskurage som ska hålla i föreläsningen. Huskurage är en preventiv metod för att motverka våld. Det finns bland annat en checklista att sätta upp i trappuppgångar för hur grannar ska agera när de misstänker våld.

Det är samtidigt ett ställningstagande att exempelvis en bostadsrättsförening skriver under manifestet att våld i nära relationer är ett globalt folkhälsoproblem om att den här föreningen tar aktiv avstånd från det och uppmanar grannar att agera.

Peter Svensson är en av grundarna till Huskurage och han är glad över ÖFK:s vilja att bli Huskurageambassadörer.

– ÖFK jobbar redan med att lossa på stereotypa könsroller och machokulturen, säger Peter Svensson och fortsätter:

– Jag tror det här arbetet kan bli en ögonöppnare. Att klubben är med och förändrar normerna och tar ansvar.

Peter Svensson är en föreläsare som på uppdrag av Svensk elitfotboll varit runt i landets klubbar och föreläst om uppförandekoder.

Onsdagens föreläsning är tänkt som ett startskott för ett nytt projekt inom ÖFK kring just våld i nära relationer.

Läs mer

Här hittar ni hela ÖP:s artikelserie om Våld i hemmet

Mer läsning

Annons