Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordningsvakten Christer Norbäck: "Det var mycket mer stök när jag började jobba under slutet av 1990"

I 18 år har Christer Norbäck stått i dörren på stans krogar. Pratat, lyssnat, släppt in, släppt ut.
Vi träffades och pratade utsattheten och glädjen i yrket, Östersunds värsta krogår och om avstängda ordningsvakter i Malmö ger vakten ett oförtjänt dåligt rykte.

Annons

Även om Christer Norbäck jobbar med något helt annat till vardags är det som att vakten i honom lever dygnet runt. I dörren ut från Espresso house hejar han trevligt på en kvinna. När jag frågar om han känner henne tittar han oförstående på mig. Dörrvakten i honom lämnar aldrig kroppen.

Han är ett välkänt ansikte i Östersunds krogvärld och har varit med länge. "Vakteriet", som han kallar det, är som ett enda långt extrajobb han aldrig velat lägga ner. Han har sitt heltidsjobb på Hallströms verkstäder, men just nu jobbar han även ofta både fredagar och lördagar i dörren. Utöver det håller han på med att starta upp ett vaktbolag med en kollega. Byråkratin tar sin tid, bevakningsbranschen kräver sina tillstånd från länsstyrelsen och rikspolisstyrelsen, men snart hoppas de vara igång.

– Jag tycker det är hur roligt och intressant som helst att jobba som vakt. Man får träffa väldigt mycket människor och är mitt i navet på något vis. Man får höra saker om allt mellan himmel och jord, allt från företag till relationer och fotboll. Ja, man är mitt i epicentrum på något sätt.

Du måste känna väldigt mycket folk?

– Egentligen känner jag ju inte folk på djupet så jättebra och det har jag ju inte något behov av heller, men däremot är jag bekant med väldigt många. Man pratat med mycket folk i förbifarten, hör hur det är. Det berikar mig på många sätt.

Det var Micke Nilsson, numera en av ägarna av Marité, som undrade om inte Christer skulle ta och bli vakt den där gången på Saga hösten 1997. Kommande tisdag gick han in och provjobbade, tog därefter en kurs och sedan dess är han fast.

– Jag började jobba på Saga och ungefär samtidigt Levinska och sen har jag nog gått igenom alla klubbar som finns här, säger han skrattande och fortsätter:

– Marinan, Marité, första O´Learys på Storgatan och på torget, Huset en kort sekvens, Cuprum, Republiken och på Lime och Grill på Stråket.

Just nu jobbar han åt Allstars och dessutom med att hyra ut vakter.

Vad är det som är så kul med yrket?

– På något sätt är det väldigt intressant att man får höra så himla mycket när man står i dörrn. Jag är väldigt lyssnande och nyfiken, så det passar mig. Man blir lite beroende av att träffa och lära känna folk, man blir som en enda stor familj.

Vad är det negativa?

– För min del är det få negativa sidor. Det är väldigt sällan man behöver gripa någon eller omhänderta folk över huvud taget. Under min tid på Allstars tror jag att vi har haft tre körningar på ett år och ingen av de gångerna jobbade jag.

– Men så har det inte alltid varit. När jag började som ordningsvakt var det mer grabbigt. Vid minsta lilla grej kunde det bli att man bröt in, nu är det lite mer sofistikerat. Jag skulle kunna manipulera ut dig och du skulle nästan tycka det vore roligt att gå ut, säger han och skrattar.

Körningar?

– När polisen blir tillkallad i till exempel ett omhändertagande eller gripande.

Skulle du säga att Östersund är en lugn stad?

– Ja, herregud ja. Östersund är en ganska stor stad men tillräckligt liten för att fortfarande vara en familjär stad och det talar emot att det ska bli stök. Det är en inkluderande stad och det är en stor styrka. Det var mycket mer stök när jag började jobba under slutet av 1990-talet. Det kunde vara två, tre körningar på en kväll och nu snackar vi samma antal på ett år. I och för sig är inte Allstars lika stort som Saga men det är en stor skillnad och jag tror att ordningsstörningar har gått ner generellt över tid.

Är det en trend som sträcker sig utanför Östersund?

– Ja, det tror jag. Man går ut och stökar mindre.

Vad beror det på tror du?

– Här i Östersund har vi ju gått ifrån att vara militärstad till universitetsstad, sen tror jag att hälsoboomen har gjort sitt till. Sen har vi ju it-eran också. Förr skulle man ju träffa partnern på krogen, men det behöver man inte längre. Det är inte lika attraktivt att gå på krogen.

Christer funderar en stund. Han tycker det är konstigt att det ligger så mycket fokus på det negativa i dag.

– Självklart ska vi ha nollvision och försöka göra något åt att det fortfarande sker saker, men det får inte ta hur mycket energi som helst. Vi ska ju sträcka på oss också. Jag har inget statistiskt underlag men jag har ju ändå stått i dörren i 18 år och jag tycker det är mycket lugnare. Jag behöver nästan aldrig göra någonting mot någon numera.

Hur är det att jobba med alkohol?

– Människor blir ju lite annorlunda när de dricker alkohol. Mer stojiga, mer högt och lågt. Men det hanterar man, det är som att lära sig cykla, när man väl lärt sig hantera den går det av bara farten. Sen finns det ju någon som mår dåligt då och då, men det går att ta.

Har du varit med om några incidenter?

Under åren då jag jobbade på Saga var det väldigt mycket narkotika i krogvärlden. Jag tror det var 40 personer som blev åtalade runt 2000, 2001. Då fanns det även vapen i omlopp och det var någon konflikt där det hettade till rejält. På den tiden var det barskt.

Så det var den värsta perioden i din karriär?

– Ja, på den tiden var det mycket stök.

Har du varit rädd i yrket?

– Ja, det är klart man har varit rädd, speciellt vid några tillfällen från början i karriären. När man är ny somordningsvakt och man befann sig i numerärt underläge till exempel. Men man lär sig hantera det också. Sista åren kan jag inte minnas att jag varit rädd även om jag vet att riskerna alltid finns där.

Man har ju hört kommentarer som "det är dem som inte kommer in på polis som blir vakter"? Finns det ett agg mot vakter?

– Det är oftast från dem som inte kommer in på krogen i så fall, annars upplever jag inte det. Många ordningsvakter idag har ju parallella karriärer och har många gånger bra utbildningar bakom sig. Sedan är det ju som i alla yrkesgrupper, det finns dem som gör bättre och sämre ifrån sig.

Vad är de roligaste minnena då?

– Många har sagt fantastiskt roliga saker och man har ju hört många bortförklaringar som man vikt sig av skratt åt. Sedan har man ju sett väldigt många galna händelser också. Det kan ju tyckas bedrövligt när det är alkohol inblandat, men man måste kunna skratta åt det också

Vad har varit det bästa stället att jobba på?

– Jag vet inte om jag blir nostalgisk, men även om det var mycket dumheter som hände på Saga så tyckte jag om det. Det var ett enormt tryck och väldigt mycket positivt runt det. Även O´Learys på Storgatan var det bra snurr på.

Hur känns det när ordningsvakter i Malmö stängs av på grund av rasistiska kommentarer i en stängd Facebookgrupp?

– Så är det ju inte vad jag känner till i Östersund. Och skulle det uppdagas bland dem som jobbar hos oss framöver så kommer inte den personen att bli långvarig. Då åker man ut. Vi kan aldrig i vår yrkesroll göra skillnad på folk i det perspektivet utan att samtidigt tappa vår legitimitet.

Svärtar det ner ryktet?

– Visst svärtar det ner yrkesgruppen även om jag hoppas och tror att dessa vakter bara utgör en bråkdel av totalen. De flesta gör ett fantastiskt jobb. Jag tror framför allt att det är bättre här i stan. Östersund är ändå Östersund och det går inte att hålla på hur som helst, då blir det uppmärksammat. Det är styrkan med en familjär stad. I södra Sverige finns det också en mer utbredd utsatthet och flera platser har hamnat utanför gemenskapen. Vi har inte heller den typen av våld eller hot här. Här håller vi ihop på ett annat sätt och det har vi igen. Då får du också vakter som inte sluter sig och har konstiga inställningar. För det är klart, har du legat under ständigt hot i dörren och blir matad med konstig politik, under en betydande tid, då är du inte samma person längre.

Christer Norbäck

Ålder: 41 år

Familj: Fru och barn

Bor: Karlslund, Östersund

Gör till vardags: Jobbar på Hallströms verkstäder som maskinoperatör, driver vaktbolag och jobbar som ordningsvakt. Utbildad civilekonom

Bästa egenskap: Mitt positiva tänkande

Sämsta egenskap: Kan ha lite besserwissermentalitet när det kommer till politiska värderingar. Jobbar på det

Rädd för: Höga höjder. Jag tycker det är full sjögång även fast jag står på fast mark

Lyssnar på: Rör mig ledigt i alla kategorier. Gillar allt från Pavarotti och hip hop till hårdrock

Tittar på: Just nu väldigt mycket sport och ÖFK

Läser: Lyssnar mycket på ljudböcker, en till två i veckan

Oväntad talang: Är faktiskt riktigt bra på schack. Om jag får säga det själv

Längtar efter: Alltid efter vårvinter, sommar och resor

Mer läsning

Annons