Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orolig klimatminister efter Donald Trumps seger: ”Nu drar de stora oljebolagen en suck av lättnad”

Isabella Lövin (MP) är en av många som försöker gissa hur stor skada den nya presidenten i USA kommer att ha på omställningen i världen. Ett är säkert, nu krävs mer av EU, säger hon.

Annons

Isabella Lövin (MP) på besök i Östersund.

Klimatminister Isabella Lövin fick se de steg som tas bort från fossila bränslen på sin blixtturné i Östersund. Elbussarna till Brittsbo/Byskogen och laddstolparna som redan är på plats och väntar på bilar som behöver dem. Men det var ändå Donald Trumps seger som låg som det stora frågetecknet i luften.

På en skala mellan 1-10, hur stor skada kan Donald Trump ställa till för den globala omställningen?

– Jag vill inte säga en siffra för det är en för allvarlig fråga för att vi ska tappa modet. USA är en av världens största ekonomier och utsläppare och den inriktning som landet tar kommer att påverka marknaderna och de som just nu investerar i klimatsmart teknologi.

Hur orolig är du?

– Jag är orolig. Samtidigt glad över omställningen som sker i Kina och Indien.

Med tanke på att det händer saker i sådana länder, hur betydelsefull är USA för hela världens omställning?

Den teknologiska omställningen inte går att hejda . Men USA är en stor marknad och de stora oljebolagen drar nu en suck av lättnad för att de kan fortsätta längre än de hade trott.

Vad är värsta tänkbara scenario efter Donald Trumps seger?

– Det värsta är att det skickar dåliga signaler till näringslivet och bromsar upp omställningen men i den andra vågskålen ligger att Australien ratificerade parisavtalet häromdagen. Men det kommer att bli oerhört mycket svårare än under åtta år med Obama.

Nu startar FN:s möte i Marrakesh där ni ska diskutera hur Parisavtalet ska genomföras. Kommer USA?

– De kommer. De arbetar som de ska tills skiftet i administrationen. Men för att inte låta för överslätande, Trump har anlitat en klimatförnekare i sitt övergångsteam, det är en mycket allvarlig situation.

Om Donald Trump befinner sig i ena ringhörnan i klimatarbetet, vilken ledare i världen står nu i den andra?

– EU och EU måste ta ledartröjan. Jag vill att EU ska se över de styrinstrument som finns för det är inte rimligt att vi är bundna till Parisavtalet och samtidigt finns en konkurrenslagstiftning och EU-regler som gör det svårt att gynna det som är koldioxidsnålt och klimatsmart. Det är ett problem som vi stöter på gång på gång och EU måste göra en större översyn.

Mer läsning

Annons