Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersunds kommun sätter stopp för viss privat hemtjänst

Inga privata utförare kommer att få erbjuda personlig omvårdnad i kommunens ytterområden. Det beslutade vård- och omsorgsnämnden i onsdags.

Annons

Personlig omvårdnad innebär att en person med hemtjänst kan få hjälp med att bland annat sköta sin hygien, påklädning och medicinering. Nu sätter kommunen stopp för privata utförare att erbjuda detta.

Eftersom personlig omvårdnad kostar mer, och ofta kräver flera besök om dagen, anser kommunen att det är för dyrt att låta privata utförare sköta det i kommunens ytterområden.

”Majoriteten fattade sitt beslut utifrån tjänstemännens utvärdering som pekar på att det blir samhällsekonomiskt dyrt att ha flera utförare av personlig omvårdnad där avstånden är långa. Det perspektivet har vägt tyngre i tjänstemännens förslag, än den enskildes valfrihet” skriver kommunen på sin hemsida.

Däremot kommer man fortfarande kunna välja privat utförare av annan hemtjänst, alltså sådant som bland annat gäller städning och köp av mat.

Vård- och omsorgsnämnden beslutade också att höja ersättningen för hemtjänst i landsbygden för att kunna täcka kostnader för långa resor.

Läs mer:

Östersundshem flaggar för högre hyreshöjningar: ”Vi måste ta vårt ansvar”

21 banker har lagt ned i länet på 10 år – "De ger fullkomligt fan i den lilla människan"

Mer läsning

Annons