Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersundsfotografen på plats i USA under solförmörkelsen – se de otroliga bilderna

Göran Strand från Östersund var på plats i Georgia i USA under gårdagens solförmörkelse. Där fotade han fenomenet – och fick minnen för livet.
– Det var helt fantastiskt, säger han.

Annons

Expeditionen som deltog under resan. @astrofotografen är Göran Strands instagramkonto.

Göran Strand, eller Astrofotografen som han kallar sig på sociala medier, var anlitad av Bonnier för att följa med som fotografexpert till Brasstown Valley Resort i Georgia. Drygt 80 personer från Skandinavien deltog i resan som arrangerades av Illustrerad Vetenskap.

Det är hans andra totala solförmörkelse, men första gången han får se det kosmiska fenomenet i sin helhet.

– Den första var på Färöarna 2015, då fick vi bara se de sista 15-20 sekunderna av förmörkelsen. Att se hela förmörkelsen i går var helt fantastiskt, säger Göran Strand när ÖP når honom via mail innan en flight i USA.

En solförmörkelse uppstår när månen placerar sig precis mellan jorden och solen. När en förmörkelse är total täcker månen hela solskivan, så att solens strålar skyms.

Att månen kan täcka solen är en kosmisk slump: Solens diameter är 400 gånger större än månen, men avståndet är också 400 gånger större, det skriver Illustrerad Vetenskap.

I ett inlägg på sin Facebooksida har Göran Strand kommenterat upplevelsen som att den inte går att beskriva med ord, utan bara kommer till sin fulla rätt på plats. Läs inlägget i sin helhet och se fler bilder från solförmörkelsen nedan.

Så här skriver Göran Strand på sin Facebooksida om upplevelsen:

Instagram: @astrofotografen

Instagram: @astrofotografen

Instagram: @astrofotografen

Fler artiklar

Se filmen från solförmörkelsen i Östersund

Astrofotografen Göran Strand prisas för bästa svenska astronomibild

Görans norrskensbilder blir frimärke

Mer läsning

Annons