Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersundspolis avlossade skott av misstag – får varning

En polis i Östersund har varnats efter att ett vådaskott avlossats i samband med vapenvård.

Annons

En polis i Östersund råkade avfyra sitt vapen i samband med vapenvård.

Det var efter att polisen genomfört en övning i precisionsskytte som vapenvård skulle genomföras. Detta enligt en promemoria som polisen själv skrivit. Skjutledaren hade rekommenderat att vapnet skulle oljas in efter skyttet, varpå det togs med in i vapenvårdsrummet.

Efter att vård genomförts och vapnet oljats in fyllde polisen på magasinet med nya skott och gjorde det klart för användning i tjänst. En sista kontroll gjordes och polisen valde att torka av en del av oljan sipprat fram. Vapnet riktades i ofarlig riktning men i samband med att manteln skulle hakas upp tappade polisen greppet och ett skott fyrades av ned i golvet.

Att vapnet var oljigt lyfts fram som en tänkbar anledning till varför polisen tappade sitt grepp. Dock ska magasinet tas ur innan man hakar upp manteln, vilket denna gång hade glömts bort. Polisen i fråga ska ha varit ensam i vapenvårdsrummet när skottet avlossades.

Då magasinet inte förts ur vapnet bedömer polisens personalansvarsnämnd att polisen i fråga agerat oaktsamt. Därför har en varning utfärdats, men en strängare påföljd än så anser man inte vara aktuellt.

Polisen har tre veckor på sig att väcka talan i beslutet, om så önskas. Nämnden uppger att personen "agerat på ett föredömligt sätt efter händelsen".

----

Läs mer:

Här är de som vill bli polischef i Jämtland

Gunnel varnar för bluffaktura – kan kosta dig 12 000 kronor: ”Synd om någon går på det”

Bar vapen – får betala 10 000 kronor i böter

Mer läsning

Annons