Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagan av kraftledningsbygge hotar vindkraftspark

En Stockholmsprofessors överklagan av hur Jämtkrafts nya kraftledning ska dras, kan bli en rysare för lokalt ägt vindkraftspark på Ollebacken.

Annons

Energimarknadsinspektionen sa i mitten av april ja till att Jämtkraft skulle få börja bygga ny kraftledning mellan Kattstrupeforsen och Ollebacken, men beslutet överklagades till regeringen. Bakom överklagan står en professor i Stockholm som har en skogsfastighet, där den planerade ledningen ska passera över. Jämtkraft är nu oroligt för att överklagan kan komma att innebära lång försening, och som kan komma att kosta det lokala Ollebacken Energi AB stora pengar.

– Det här är en tidsprocedur som vi inte kan påverka, eftersom vi inte vet hur länge handläggningen kan ta, säger Tommy Borgh, teknisk chef på Jämtkraft. Vi har redan ett jättetajt tidsschema och under vintern var det tänkt att ledningen skulle byggas.

kan en relativt kort fördröjning komma att få stora konsekvenser eftersom bygget av den 45 kilometer långa kraftledningen bara kan göras vintertid och på frusen mark.

– Vi vill veta deras tidplan och när det kan vara handlagt, men vi förstår att det är en resursfråga för departementet. Men helt klart är det inte bra för Ollebacken.

har beställt sex stycken vindkraftverk från Enercon som levereras i september–oktober 2010. Varje verk kostar 35–36 miljoner kronor och totalkostnaden ligger alltså over 200 miljoner kronor.

– Det är egentligen bara den kommande vintern som Jämtkraft har på sig att bygga kraftledningen, säger Morgan Jonsson, Ollebacken Energi AB.

– Det är lite nervöst om det blir en vinters väntetid, med risk för att ha sex vindkraftverk stående. Det är en investering på över 210 miljoner kronor, så visst känns det nervöst.

ÖP har sökt fastighetsägaren som har överklagat kraftledningens dragning, men utan att nå honom. I överklagan till regeringen som inkom 11 maj från hans ombud LRF Konsult står ingenting mer, än ett yrkande att regeringen upphäver Energimarknadsinspektionens beslut.

över hans mark och vi kommer att precisera grunderna, och varför vi inte vill ha den sträckningen. Vi har därför begärt anstånd till den 15 juni 2009 med att komma in med en närmare utveckling av grunderna för överklagandet, säger Tomas Beckman, LRF Konsult.

Iris Helt är handläggare på Näringsdepartementet konstaterar att ombudet inte har skickat med någon fullmakt och att det tillsammans med begärt anstånd gör att det ytterligare kan dra ut på tiden.

– Handläggningstiden kan variera, men vi har ganska mycket att göra de närmaste sex månaderna med tanke på vårt ordförandeskap i EU. Vi ska göra så gott vi kan, men jag vågar inte lämna någon tidsplan. Det är inte lätt att genomföra infrastrukturprojekt överhuvudtaget i Sverige i dag, men alla har rätt att överklaga, säger Iris Helt.

Mer läsning

Annons