Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal på LVM-hemmet: – Ovissheten är värst för allihopa

/
  • Sabina Westberg, Jessica Alm och Leif Landsten blir inom kort uppsagda från Frösö LVM-hem. De är oroliga både för sin egen och för klienternas framtid.

Personalen på Frösö LVM-hem är inte bara oroliga för sin egen framtid. De tror att missbrukarna kommer att drabbas av besparingen.

Annons

Det har varit några turer men i måndags kom det slutgiltiga beskedet. Frösö LVM-hem, lagen om vård av missbrukare, kommer att läggas ner. Den långa tiden av ovisshet har tärt på personalen.

– Det är klart att det går neråt för folk. Ovissheten om när man blir uppsagd, om man ska gå nu eller om ett år, är värst för allihop, säger Leif Landsten.

Jessica Alm blev nyligen färdig med sin utbildning till behandlingsassistent. Det var tidigare klart att hon skulle få jobba i sommar, nu är det vikariatet uppsagt.

– Jag blev klar med studierna i fredags och jag är rejält motiverad. Jag får väl sätta mig på ideell basis på en parkbänk i sommar och hjälpa till, säger Jessica Alm.

Sabina Westberg bor i Östersund enbart för jobbet på Frösö LVM-hem.

– Jag flyttar med stor sannolikhet till Umeå. Jag lever ensam och det är lätt att flytta. Det är svårare för de som har hus och barn.

Hon tycker att beslutet om nedläggning kommer med dålig tajming precis så här innan semestern. Exempelvis Leif Landsten går på semester på torsdag. Den första semesterdagen ska han ägna åt en jobbintervju, även om det inte känns så lockande att söka jobb under semestern.

– Men man ska smida medan järnet är varmt, säger han.

Han och Jessica Alm hoppas på att fängelsebygget snart kommer igång. Då finns det bra möjligheter att få jobb med deras kompetens.

Alla tre är oroliga för framtiden. Men allra mest orolig är de för hur missbrukarvården ska bli i framtiden.

– Hur kommer det att bli för klienterna? Det här är människor som mår dåligt. Många klienter är oroliga nu och de som kommer från bygden undrar var de ska ta vägen nu, säger Sabina Westberg.

Hon och de andra betonar att det är en fördel att Frösö LVM-hem är lite avsides. Det handlar om att få till ett miljöombyte för människor som är djupt inne i ett missbruk.

– Det är stora avstånd hem till livet som varit där, säger Sabina Westberg.

Leif Landsten poängterar att problemet med missbruk inte minskar i samhället.

– Det är ett problem som ökar. Nu blir det bara ett LVM-hem kvar i Norrland och inget i inlandet, säger Leif Landsten.

– Det känns som att samhällets ansvar minskar, säger Sabina Westberg.

Det arbetar 53 anställda och ett 30-tal vikarier på Frösö LVM-hem. Det blir troligtvis så att tio får möjligheten att i minst 18 månader arbeta med landstingets Tillnyktringsenhet.

Mer läsning

Annons