Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen startar förundersökning

/

Plötsligt började det brinna på Prästgatan i Östersund – som delvis används som äldreboende. Åtta personer fick föras till sjukhus.

Annons

Klockan 20.27 kom larmet om branden från Prästgatan 58. Det brann från en lägenhet från tredje våningen och tjock svart rök välde ut från bostaden. När räddningstjänsten kom till platsen hängde en yngre kvinna ut från fönstret.
– Hon hängde på utsidan och var på väg att hoppa för att undkomma branden. Vi skickade upp en hävare för att ta ner henne, säger Lars Nyman, räddningsledare vid brandkåren.
Ambulansen skickade fyra kvinnor och två män till sjukhuset. Flera satt fast i sina lägenheter innan räddningstjänsten kunde ta ut dem.
– De hade andats in rök, säger Kent Söderlund vid ambulansen.
Ytterligare en man och en kvinna tog sig till sjukhuset i en egen bil. Totalt fick alltså åtta personer uppsöka sjukhus.
– De var alla drabbade av branden. En del var chockade medan andra hade rökskador, säger Lars Nyman.
Ingen fick livshotande skador enligt de första uppgifterna.
Bostadshuset används delvis som äldreboendet Solberga . På första våningen i huset håller personalen till. Men det bor även en del yngre personer i en del av lägenheterna i fastigheten.
Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden. Det var bara en lägenhet som eldhärjades. De andra bostäderna fick rökskador.
– Vi får utreda efter hand vad som orsakade branden, om det var en olycka eller om något brott ligger bakom. Vad vi har kunnat se hittills så har lägenheten svåra brandskador, säger Oscar Berglund, yttre befäl vid polisen.
Johan Björk blev vittne till branden. Han var ute och fotograferade och kom från Österäng.
– Jag såg att det började ryka prästgatan. Jag såg hur det satt en tjej i fönstret, berättar han, och fortsätter:
– Det strömmade ut svart rök från lägenheten. Det såg nästan giftigt ut.
Han såg hur den unga kvinnan fick hjälp från brandkåren att ta sig ut.
– Hon såg chockad ut. Hon kunde knappt gå, säger Johan Björk.

Förutom ett äldreboende rymmer huset även några andra lägenheter och det var i en av dessa det hela startade, skriver TT.

– Vi misstänker att det var personen som bor där som är vållande. Därför har vi inlett en förundersökning, säger vakthavande polisbefäl Bengt Stadin till TT.

Mer läsning

Annons