Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker backar om skolköken

/

Den föreslagna nedläggningen av 37 skolkök inom Östersunds kommun läggs på is.
Vid ett möte på måndagskvällen beslutade socialdemokraterna att frågan bör utredas vidare.

Annons

– Det känns bra att politikerna bestämt sig för att räkna vidare, säger Susanna Axelsson som jobbar i köket på Mjölnargränds förskola.

Östersunds kommun beslutade i maj 2008 att göra en matutredning för att förbättra kvaliteten på maten och samtidigt sänka kostnaderna bland annat genom att lägga ner ett stort antal små kök ute på skolor och förskolor.

Matutredningen presenterades 26 mars stod det bland annat i dokumentet att det skulle gå att organisera kökens produktion och personal effektivare. Genom att lägga ner 37 av kommunens 46 tillagningskök skulle kommunen kunna spara 10 miljoner kronor årligen, och ändå få skolmat till samma kvalité som dagens.

– Det blir en bättre organisation än den vi har i dag. Vi effektiviserar för att få ut mer av de pengar vi stoppar in i det här, sa barn- och utbildningsnämndens ordförande Björn Sandal (S) då.

Vid ett möte i måndagskväll beslutade socialdemokraterna att inte förorda en organisation enligt mat- utredningen – i alla fall inte i nuläget.

matfrågan utretts på två håll – utifrån både skolkökens och äldreomsorgens perspektiv. Socialdemokraterna vill nu ha en utförligare utredning.

– Vi vill att de utreder frågan i ett vidare perspektiv, att de tar ett helhetsgrepp på hela den kommunala matverksamheten från äldreomsorg till skola, säger kommunalrådet Annsofie Andersson (S).

– Vi vill också veta på vilket sätt vi kan få andra ut-förare/leverantörer av mat-en till kommunen.

lämnats till berörda nämnder. Frågan om en fortsatt utredning av matproduktion kommer att behandlas på kommunstyrelsens sammanträde 9 juni och slutligen i kommunfullmäktige 18 juni.

tycker att socialdemokraternas beslut om att förorda en fortsatt utredning var ett bra beslut.

– Det känns bra att de tänker igenom det här en gång till och det skulle kännas jätteroligt om de små kök-en kunde få vara kvar. Nu kan vi i alla fall jobba i lugn och ro över sommaren.

Mer läsning

Annons