Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker krävde att beslut om Fredrikssons bostäder skulle frysas – domstol håller inte med

Den moderate politikern Andreas Köhlers försök att frysa Östersunds kommuns klartecken till Mathias Fredrikssons och Emil Jönssons husbyggen lyckades inte.

Annons

Det var i december som miljö- och samhällsnämnden i Östersunds kommun råkade säga nej till Mathias Fredrikssons och Emil Jönssons planer att bygga parhus och villor i övre Karlslund i Östersund. Anledningen: En person röstade fel.

Ett nytt försök gjordes i januari och då sa nämnden ja.

Planerna på nya hus i Karlslund har inte möts av jubel i alla läger. Bland annat var protesterna från boendena i närheten så massiva att orignalplanerna bantades.

Läs också: Mathias Fredriksson svarar på kritiken mot byggplanerna: "Det är inget konstigt”

När det nya beslutet togs i januari, så försökte den moderate politikern Andreas Köhler att frysa beslutet genom en så kallad inhibition. Det gjorde han genom en överklagan till Förvaltningsrätten.

I sin överklagan hänvisar Andreas Köhler bland annat till att beslutet i december inte hade överklagats och därmed hunnit börja gälla. Att bara en månad senare ta om beslutet för att det inte blev rätt första gången, anser Köhler är fel ur en demokratisk synvinkel. I så fall skulle en ny nämnd efter ett val lätt kunna göra föregående nämnds beslut ogiltiga genom att bara ta om besluten.

Han tyckte också att hävda ”att det blev fel” som skäl till et nytt beslut inte räcker. Det ska inte vara det beslutande organet som ska ägna sig åt överprövning av sina egna beslut anser Köhler.

Förvaltningsrätten skriver i sin dom att den har möjlighet att besluta om inhibition om det finns ”starka skäl” som talar för att beslutet är olagligt.

Domstolen anser dock inte att det framkommit några sådana i det här fallet hittills och avslår därför Andreas Köhlers begäran om att frysa nämndens beslut.

Mer läsning

Annons