Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poster för 55 000 kr fredades i landstingets jättelika sparpaket

/
  • Thomas Hägg (S) pläderade för medlemskapet i Norrlandsförbundet och de internationella kontakterna och fick sin vilja igenom.

Samtidigt som landstinget brutalt ska spara och effektivisera sin verksamhet, så undantogs ett område i sista stund. Satsningen på internationella kontakter blev kvar efter votering.

Annons

Medlemskapet i Norrlandsförbundet och de internationella kontakterna hörde till de saker som var lägst prioriterat när landstinget skulle spara. Trots det överlevde de två kostnadsposterna på totalt 55 000 kronor, sedan Thomas Hägg (S) gått upp och pläderat för dess betydelse.

– När vi påbörjade omställningsarbetet i fjol tog vi i hand Robert och jag, om att vi skulle vara överens om allt som skulle sparas. Det här hade lägsta prioritet av allt och togs bort först, därför var det anmärkningsvärt när Thomas Hägg gick upp och i votering fick med sig majoriteten, säger Marianne Larm-Svensson (C)

27–27 sedan Ejja Dibba (V) och Bodil Sihm (MP) röstat med oppositionen. Men utslagsrösten från ordförande Hans Lundkvist (S) räddade kvar pengarna.

– Jag kände mig provocerad när plötsligt 55 000 kronor inte betydde någonting. Jag fick bassning av ordförande efteråt för att jag var en svikare, men jag skäms inte. Det ska andra göra, säger Eija Dibba.

Marianne Larm-Svensson konstaterar att det visserligen är en låg summa, men att det är en dålig signal till personal som fått säga upp sina arbetskamrater.

är dessutom väl försörjd av landstinget med den här typen av uppdrag, och han tar även in konsultarvoden via sin privata firma Interjamt AB. Det är stötande att han bara kan gå upp och utan vidare kan freda de här pengarna, när vi samtidigt ska spara miljoner på sjukvård och medicin.

Själv säger Thomas Hägg att det inte bara går att lämna en förening som Norrlandsförbundet, och med vänorten i Estland finns kontrakt till 2012.

– Visst har jag ett eget företag, men min födkrok är att vara politiker. Och det är Kommunförbundet som äger projektet med vänorten i Estland, säger Thomas Hägg (S).

Mer läsning

Annons